1. A probiotikumok olyan baktériumok és gombák, vagyis mikroorganizmusok, amelyek a szervezetbe jutva az egészségre jótékony hatást gyakorolnak. A bélflóra emésztő és immunfunkcióját erősítik, ezáltal ellenállóbbá teszik a szervezetet a fertőzésekkel szemben.
2. A probiotikumok a szervezetbe probiotikus élelmiszerek vagy speciális probiotikus készítmények révén juthatnak.
3. Ahhoz, hogy a bennük lévő probiotikus baktériumok “működjenek”, élve kell elérniük az emésztőrendszer alsóbb részét. A gyomor savas közege azonban jelentős akadályt képez az előtt, hogy a baktériumok élve elérjék a bél alsóbb szakaszát, ugyanis az extrém savas közegben jelentős mennyiségben elpusztulnak.
4. Egy 2008-as tanulmány arra világított rá, hogy a joghurtok kevésbé képesek a bennük lévő probiotikus törzsek gyomorban történő túlélését elősegíteni, mint például a sovány Cheddar sajt.
5. A joghurtban lévő L. casei száma rövid időn belül drasztikusan csökken a gyomor savas közegében: 30 perc elteltével 2-es pH mellett számuk a tízmillió baktérium/gramm joghurt mennyiségről 10 baktérium/gramm joghurtra csökken, azaz a gyomor savas közegét csak minden egymilliomodik L. casei élte túl. Míg a Cheddar sajt esetén ugyanaz a kiindulási mennyiség 120 perc elteltével tízezer/g sajtra csökkent – a gyomorsav támadását minden ezredik L. casei élte túl.
![10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt probiotikumot szednél 10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt probiotikumot szednél](https://nlc.p3k.hu/data/cikk/16/157884/1.jpg)
6. Léteznek azonban olyan probiotikus készítmények is, amelyek nem élelmiszerek. Ezek magas koncentrációban tartalmaznak élőflórát vagy probiotikus baktériumokat, gombákat. Közöttük vannak olyanok, amelyek olyan speciális probiotikus baktériumot tartalmaznak, amelyek képesek túlélni a gyomor savas közegét.
7. Léteznek vény nélkül kapható gyógyszerek, melyek igazolhatóan probiotikumok. Emellett léteznek jótékony baktériumokat, élőflórát tartalmazó speciális tápszerek, ill. étrend-kiegészítők.
8. Léteznek még élőflórás joghurtok, de a bennük lévő élőflóra mennyisége nem állandó és általában alacsony. Igaz, hogy a rendszeres, hosszabb ideig tartó napi használatuk segíti az egészség megőrzését, de a bélflóra egyensúlyát nem állítják helyre gyorsan.
9. Ha betegek vagyunk, komolyabb esetekben már nem elég a joghurt vagy a kefir, érdemes olyan készítményt választani, amelynek hatása klinikailag is bizonyított.
![10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt probiotikumot szednél 10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt probiotikumot szednél](https://nlc.p3k.hu/data/cikk/16/157884/2.jpg)
10. A vásárlásnál a probiotikum választás során nem azt kell nézni, hogy hányféle baktérium törzs van benne, hanem milyen fajta, mekkora a készítményben lévő baktérium-, másképp csíraszám (azaz a készítményben lévő baktérium mennyisége, illetve a probiotikus készítmény hatékonyságát klinikailag igazolták-e.