Mesedoboz mesék

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Üdvözlöm önöket, hölgyeim és uraim! Engedjék meg, hogy bemutassam önöknek Jakabot. Jakab óvodás – öt éves múlt szeptemberben. Ezen a képen épp üveggolyókat szállít Klárika névre hallgató, narancssárga, billenős teherautójával. Hat darabot – ennyi üveggolyó fér el összesen Klárika billenthetős rakodóján.
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Hogy honnan és hová szállítja őket? Hogy miért hívják a teherautót épp Klárikának? Jakab mindezt nyilván készséggel elárulná önöknek, ha nem történne pont most VALAMI BAJ!

Hogy micsoda, rögtön kiderül…

A szőnyeg egy alattomos gyűrődésén Klárika megbillen és váratlanul felborul! A golyók meg lám, már gurulnak is szerteszét…

Illetve nem is! Pont hogy nem szerteszét, hanem – mennyire különös! – mind ugyanabba az irányba: be az ágy alá! Ritka balszerencse! Mintha egyenesen összebeszéltek volna, ami persze képtelenség, de mégis!…

Itt ül hát Jakab a szőnyegen, mellette a felborult Klárika, és néznek be – ketten – az ágy alá. Hogy mit látnak? A néma, porszagú sötétet – mi mást. A fenébe is! Önök mit gondolnak, Jakab most sírni fog? Vagy mégsem?

Hát nem, Jakab nem sír! Szemlátomást inkább töpreng. Azon töri a fejét, hogy most akkor mit tegyen?

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

1. Hagyja az egészet, és kezdjen új játékba? – Nem!

2. Szóljon nagyinak, hogy szedje ki partvissal az üveggolyókat az ágy alól? – Nem!

3. Hisztizzen, míg haza nem jön anya? – Nem!

Jakabnak egyik megoldás sem tetszik igazán. Másként dönt: MAGA KERESI MEG ŐKET!

Ez aztán a példátlan bátorság, hölgyeim és uraim! Azt kérdezik, miért? Ha tudnak titkot tartani, elárulom.

Maradjon köztünk, de Jakab – FÉL A SÖTÉTBEN!

Maholnap nagycsoportos: mégis. Márpedig az ágy alatt sötét van. Ráadásul Jakab már sokszor és alaposan elképzelte, kiket is rejt ez a sötét. Lássuk csak, sorban!

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

A falánk Hómamát, aki – ha hiszik, ha nem – kisfiúkat vacsorázik.

A sóhajtozó Lepénylényt, aminek (vagy akinek?) szomorú, ráncos arcára pillantva menten elfonnyad az ember szíve.

A koszos, apró kis Szőrizékét, aki éjszakánként lentről húzkodja ijesztésből az ember takaróját.

Valamint Nyálgyulát, aki nem más, mint egy láthatatlan, ezért félelmetes mosoly. Jakab azt gyanítja, hogy laknak még ott mások is, szép számmal, de őket nem ismeri név szerint. Talán nem is baj. Jakab tehát összeszedi minden bátorságát, búcsút int Klárikának, és bemászik az ágy alá!

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Attól, hogy valaki bátor, még simán félhet, sőt! Jakab félelmét, ha csomagként kellene magával cipelnie, egy hátizsákba is alig lehetne begyömöszölni.

Szerencsére a félelem, a bátorsághoz hasonlóan, kis helyen is elfér, most történetesen magában Jakabban, valahol a köldöke táján. Jobb is így, hátizsákkal be sem tudna mászni az ágy alá. Na, de nézzük, ott mi történik vele!

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

́Máris valami érdekes! ̈Összementem volna? – csodálkozik Jakab. Az első dolog, amire rájön az ágy alatt, hogy fel tud állni, anélkül, hogy beverné a fejét a matrac rugóiba. Ez biztos valami varázslat! – gondolja. Ezzel mi készséggel egyetértünk. Hiszen ha így van, akkor nem csak Jakab, de bármi beférhet az ágy alá, mindössze képzelőerő kérdése!

 

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Megjelent a Pagony Kiadó gondozásában.
Illusztrálta: Dániel András

További mesékért KLIKK IDE

Gyere és jász velünk értékes ajándékokért! Töltsd fel képedet és nyerj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top