nlc.hu
Minden nő erős!

Családon belüli erőszak túlélői

Ma már nem mondanám azt rá, hogy áldozat, azt mondanám, hogy egy erős nő (x)

Az egyik legnagyobb példaképem egy közeli családtagom, aki több mint harminc év után kezdett új életet. Nagy bátorsággal, megannyi év meghunyászkodás és erőszak elviselése után egyetlen sporttáskával kilépett a házasságából.

Arról egyre több cikk, kerekasztal beszélgetés születik, hogy hogyan segíthetünk egy bántalmazó kapcsolatban élő személyen. Ismerjük a kapcsolati erőszak körforgását, a bántalmazó által ismétlődő mondatokat, mint a „Nélkülem semmi vagy!”, valamint a „Ne akard, hogy ideges legyek!” A cél a teljes birtoklás, és az önbizalom, a személyiség megtörése. Segítséget kérni, meglátni a kitörés lehetőségét egy ilyen helyzetből nagyon nehéz, de sokszor életmentő elhatározás. Az egyik legbátrabb tett, ha a nő mer segítséget kérni, új életet kezdeni, ha van ereje látni, hogy az ismeretlen félelmetes ugyan, de a maradás az életébe is kerülhet. Ugyanakkor nem lehet eleget hangsúlyozni, irreális azt várni, hogy valaki, aki hosszú évek óta egy bántalmazó kapcsolatban él, rögtön lépni fog, mert mi erre kértük, vagy mert egy ponton kihívtuk a rendőrséget. Ez egy hosszabb, és sokszor nem veszélytelen folyamat.

A korábban említett párkapcsolati erőszak körforgásának, vagy lépéseinek egyik mozzanata, amikor a bántalmazó még a tenyerén hordozza a párját, olyan mondatokkal árasztja el, hogy „Te vagy a mindenem!”, aztán szépen lassan elszeparálja a családjától, a barátaitól. Szélsőséges esetben akár vidéki költözést sürget, és szó szerint elvágja a párját a külvilágtól. Ekkor már kiderül, hogy a férfi sokkal inkább egy erőszakos, birtokló személyiség, mintsem egy gyengéd herceg.

Párbeszéd indult az erőszakról

Ezekkel a fázisokkal határozottan találkozhattunk a Trónok harca sorozatban is, amikor a naiv, még kamasz Sansa Stark azt gondolta, hogy a bájos, szép szavakat suttogó Joffrey herceg lesz számára az igazi. Aztán jött a testi fenyítés, a megaláztatás, a családtól való teljes elzárás és az önbizalom, valamint a pozitív jövőkép teljes eltiprása. Jól követhető volt a történetben az, amit a családon belüli erőszak kapcsán gyakran megemlítenek a szakértők, vagyis, hogy a bántalmazó ereje a nő feletti teljes kontrollban rejlik. 

De Sansa kényszerből kötött házassága sem alakult jobban. A szadista Ramsay Bolton testileg és szexuálisan bántalmazta a nejét. A Stark lány az utolsó pillanatban döntött a menekülés mellett, megkockáztatva azt a lehetőséget, hogy ha lebukik, akkor az életével is fizethet. Mindez persze „csak” egy forgatókönyv, egy kitalált sorozat, de kicsit sem áll távol a valóságtól. Amikor ugyanis a valóságban egy bántalmazott megpróbál kilépni a kapcsolatból, akkor a párja általában fokozza az erőszakot, még agresszívabbá válik. Pontosan ezért kell nagyon körültekintőnek lenni, a segítségnyújtás, vagy egy bántalmazott „kimenekítése” kapcsán, mivel a legtöbb gyilkosság akkor történik, amikor egy nő elhatározza, hogy elhagyja partnerét.

A szenvedések, és a túlélés csak erősebbé tették a Trónok harcának karakterét. Sansa Starkból a történet végén egy bátor, erős nő lett, aki képes döntéseket hozni, harcolni és irányítani. Nemcsak a saját életét, de az országát is. A karakter megformáló Sophie Turner a Harper’s Bazaar magazinnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy Sansa története inspirálta arra, hogy olyan ügyek szószólója legyen, amelyek a bántalmazott nőknek segítenek, nemcsak elmenekülni, de új életet is kezdeni. „Kezdetben nem éreztem, hogy valami velem maradt mindabból, amin Sansa átélt. Bár érzelmileg nem viselt meg annyira, de egyre többet kezdtem foglalkozni a családon belüli bántalmazás és a nemi erőszak kérdésével. Ez pedig arra ösztönzött, hogy aktivistaként segítsek azoknak a nőknek, akik a valóságban ilyen szörnyűségen átesnek” – mondta a színésznő, aki 2017-ben a Nők a Nőkért nemzetközi szervezet egyik nagykövete lett. Az itteni munkája során jutott el például Ruandába, ahol a becslések szerint az 1994-es népirtás során félmillió nőt erőszakoltak meg.

Turner szerint azzal, hogy a Trónok harcában ennyire drasztikusan és nyersen mutatták be a szexuális erőszakot, elindult egy párbeszéd a közösségi oldalakon. Ő azonban azt szeretné, ha a valós életben megtörtént szörnyűségekkel kapcsolatban is ledőlnének a tabuk. „Ruandaiakkal kezdtem dolgozni, akik háborús bűnök áldozatai voltak, és végre az ő történeteik is meghallgattattak azok mellett, amik amúgy szerepelnek a tévében és terjednek Twitteren. Mert sajnos ez is olyan dolog, ami mindenhol megtörténik a világban, de nem hallunk róla semmit” – mondta a 24.hu-nak szintén 2017-ben.

Mit mondott a Ramsay Boltont alakító színész?

Iwan Rheon alakította a sorozatban Sansa második férjét. Az egyik legdrámaibb és legfájdalmasabb jelenet, amikor a szadista férfi az esküvő után megerőszakolja új nejét. Erről így nyilatkozott egy interjúban a színész: „Borzalmas volt, senki nem akart ott lenni a felvételkor. Senki nem akarta megcsinálni, de ha már muszáj volt, azt a legvalósághűbben kellett eljátszani. Szörnyű jelenet volt, a karrierem legrosszabb napja.”

Az erőért mi is felelősek vagyunk!

Sansa karaktere erősebb lett a vele történt események hatására. De ahogyan a sorozatban, úgy a valóságban is, egy bántalmazó kapcsolatból kilépő nő testi és lelki sebek tucatját hurcolhatja magával évekig. Ráadásul az erő, az önbizalom nem fog jönni magától. Ilyenkor van nagy szerepe egy támogató közösségnek. Gondoljunk csak bele, egy rosszabb anyagi helyzetben, vidéken élő bántalmazott nőnek mennyi esélye van az újrakezdésre, ha az anyaotthonban nincs hely, albérletre pedig nincs pénze. Ilyenkor, bár az elhatározás megszületett, az sajnos nem elég. Az ereje általunk is növekedhet, azzal, hogy segítünk neki új életet kezdeni, úgy, hogy nem kritizáljuk, hanem támogatjuk abban, amire szüksége van.

De két hasonló sorsú ember is tud segíteni egymásnak támogatással és megértéssel. Erre a bántalmazó kapcsolatból kilépő nőknek, anyáknak és férfiaknak létrehozott csoport, az Újrakezdés alapítói hívták fel a figyelmet egy korábbi interjúban. Ha például két bántalmazott párkapcsolatból kilépő nő közösen bérel lakást, az nem csak anyagilag nagy segítség mindkettőjüknek, hanem ha gyerekek vannak, akkor az időbeosztásban, valamint egymás lelki erősítésében is.

Azzal kezdtem a cikket, hogy mennyire bátor az a nő, akire én felnézek. Bátor és erős, mert segítséget kért, mert merte újrakezdeni, mert szembenézett a bántalmazójával. Évek teltek el azóta, és ma is fontos része a heteinknek, hogy ha telefonon beszélünk, elmondom neki, mennyire erős nő, aki egyedül kezdett új életet. Ezek, valamint az azóta elért sikerélmények építik újra, tégláról téglára az önbizalmat, a személyiségét. Ma már nem mondanám azt rá, hogy áldozat. Azt mondanám, hogy egy erős nő.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top