Mosdófelújítási program

A gyermeklelket is ápolja a büfés néni a boldogi iskolában

Boldog településen még az új iskola is ötvennyolc éves – és a mosdók felújítására persze ennyi idő alatt sem jutott pénz. Most viszont mindenki bizakodó, és a kicsik mindent meg is tesznek a győzelemért.

Pislogni sincs időnk, csak jönnek és jönnek a gyerekek egymás után, libasorban, narancssárga pólóban. Ahogy az egyik osztály levonul, már ott toporog a nyomában a másik: a tanítók szép lassan elénk vezetik az iskola összes tanulóját. A gyerekek ugyanis nagyon izgatottak, már egy hete várják a “forgatócsoportot”.

Többen mondókával, énekkel is készültek, és mind a suli narancssárga egyenpólójában feszítenek.

Rajta a felirat: Berecz Antal Általános Iskola, Boldog. Merthogy Boldog településen vagyunk, ami önmagában felüdülés ebben a borúlátónak tartott országban.

“Mosd meg alaposan / kézzel és szappannal / moss kezet / moss kezet” – hangzik a strófa kórusban úgy, hogy az embernek rögtön kedve is lenne elrohanni kezet mosni. A gyerekek azonban rögtön kiábrándítanak, amint kezdik sorolni a mosdógondokat: “A fiúvécében mozog a csap, fentebb van az, amivel le bírjuk húzni, meg rossz a kilincs!” “Az egyik csap el van repedve!” “Ha hátul lehúzzuk, akkor elöl is lehúzódik…” Egyszóval: “szavazni kell, hogy új vécét csináljanak nekünk” – foglalja össze a helyzetet az egyik kislány.

Fotók: Bognár Péter
Fotók: Bognár Péter

Ettől még persze egyáltalán nem hanyagolják el a mosdóhasználatot, sőt,

október 15-én rituálisan, csoportosan mosnak kezet – ez a Kézmosás Világnapja ugyanis.

“Tény, hogy a mosdók területe kicsit elhanyagolt, merthogy oda csak az megy, akinek muszáj – mondja Tóth Éva igazgató. “Amikor jutott pénz felújításra, akkor is inkább a balesetveszélyes járólapokat cseréltettük ki a folyosón…”

A mosdó persze csak egy dolog, emellett szerencsére sok minden van, ami miatt a névadó földrajztudós büszkeséggel tekinthet le az utódokra. A suli már kétszer is elnyerte az Ökoiskola címet, merthogy készítenek itt “környezettudatos naptárat”, és van madárbarát kertjük is tanösvénnyel. Ez annyit jelent, hogy minden madár, akit valaha megfigyeltek az iskola kertjében, táblát kap, kis ismertető szöveggel. Aztán Madarak és Fák Napján átjön vendégségbe a Csicsergő Óvoda, és a nagyok túravezetést tartanak a kicsiknek.

A büfés néni hozza össze a párokat a boldogi iskolában

“Az összetartozás, az összefogás és az elfogadás minden bereczes számára természetes”

– mondja Tóth Éva. Így aztán itt nincs elkülönítés: integráltan oktatják a tanulásban akadályozott gyerekeket, és – hangsúlyozza az igazgató – nagy gondot fordítanak a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatására.

A diákok (összesen kétszáztizennégyen) két épületben tanulnak itt; az elsőtől a harmadik osztályig a hetvenhat éves öreg iskolában, míg negyediktől felfelé az “új”, ötvennyolc éves épületben.

Megnézem
Összes kép (1)

Kis falu általános iskolájában ritkán látni külön büfét – bizony, ez is unikum itt. Illés Lajosné, azaz inkább Magdi néni nem is tagadja: csak a vállalkozói bevételért talán nem érné meg árulni az uzsonnának valót. Neki azonban ez volt az “álomállás”, méghozzá szó szerint. Merthogy megálmodta, hogy az iskolában árulja a péksüteményt a gyerekeknek. Másnap bejött, megbeszélte a részleteket, és azóta ő itt “a büfés”. De nemcsak az, hanem pszichológus, sőt kerítőnő – annyit foglalkozik a kicsik lelkével. Természetesen mindenkit név szerint ismer, mindenki kedvencét kívülről tudja, és – mint meséli -, ha egy lánynak tetszik egy fiú, igyekszik kipuhatolni, a másik fél hogyan is viszonyul a dologhoz.

Van egy kis rés a büfé ablakán, és ha Magdi néni szabadságra megy, a gyerekek itt dobálnak be neki kedves üzeneteket.

Úgyhogy talán nem is csak az egészséges kínálatért, de ezért is nyerte el tizenkét éve a boldogi iskola a “Gyermekbarát büfé” pályázat fődíját is.

Ám most mindenkit egy másik akció, a mosdófelújítási lehetőség tart lázban. Aki él és mozog a faluban, az kattint. A névadóban is nagyon bízik mindenki, merthogy három dédunokája is él még sok-sok családtaggal – “és mind szavaznak az iskolára!” – újságolják lelkesen a gyerekek.

Szavazz, hová menjen idén a felújító brigád!


A Domestos gyártója, az Unilever jóvoltából 2016-ban második alkalommal valósulhatott meg az Iskolamosdó Felújítási Program, csodálatos eredményekkel. A pénzgyűjtő akció értelmében minden Magyarországon, kiskereskedelmi forgalomban értékesített Domestos termék után 5 forint adomány jutott általános iskolák mellékhelyiségeinek felújítására. Az akció során összesen 13 637 635 forint gyűlt össze, amelyből három mosdó is újjászülethetett. Az NLCafé weboldal kiadója, a Central Médiacsoport szintén vállalta egy iskola megszépítését. 2017-ben újabb akció indul, hiszen rengeteg még az elhanyagolt suli! Szavazz, idén melyik kis közösség érdemelné meg az adományt! 

A cikk a Domestos iskolai mosdófelújítási programjának részeként készült.
 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top