Nagytakarítás

Ezekre a tisztítószerekre van szükséged ablakpucoláskor

Jó esetben évente kétszer kell csak az ablakokat alaposan megtisztítani, a közbeeső időben pedig csak egy kis kozmetikai karbantartás szükséges. Az egyik nagy ablakpucoló projekt éppen ilyenkor, húsvét közeledtével esedékes, nem árt ezért kicsit felfrissíteni "szakismereteinket". Hajlamosak vagyunk ugyanis elfelejteni, hogy az ablakok nemcsak az üvegfelületet jelentik, hanem az őket rögzítő műanyag vagy fakereteket és a gumitömítéseket is. Ezek a felületek viszont mind külön gondoskodást és tisztítószer használatát igénylik, ha azt szeretnénk, hogy tartósak maradjanak.
Ezekre a tisztítószerekre van szükséged ablakpucoláskor

Az üveg tisztítása

Üvegfelületek tisztítása nem igényel különösebb vegyszereket. Egyszerű háztartási zsíroldó szerekkel, alkoholtartalmú tisztítószerrel, szappanos langyos vízzel vagy gőzzel a legtöbb szennyeződés teljesen eltávolítható róluk. Előfordul azonban, hogy a “szokásos” piszok mellett rozsda, vízkő vagy rovarok tapadnak az üvegre. Ilyenkor először csak tiszta vízzel töröljük a szennyeződések nagyját, majd használjunk kifejezetten a foltra ajánlott tisztítószert (rozsda- és vízkőoldót, szélvédők mosásakor használt rovaroldó szert). Ügyeljünk azonban arra, hogy ezeket a szereket csak a szennyezett felületen használjuk.
A második fázisban, amikor csillogó tisztaságúra tisztítjuk az ablakot, semmiképpen ne használjunk durva súrolóeszközt és súroló hatású tisztítószereket, mert ezek megkarcolhatják, elhomályosíthatják az üveget, és kerüljük az agresszív hatású vegyszereket is (például a nitrohígítót, benzint), mert ezek az ablak műanyag vagy fémtokjában tesznek kárt. A tisztítószer választásakor ügyeljünk rá, hogy az ne tartalmazzon butil-celloszolvot, mert ennek idegkárosító hatása van, se ammóniát, aminek használata irritálja a légutakat és rákkeltő hatású klóramin gáz szabadul fel belőle.

Fakeret tisztítása

A fakeretek a legérzékenyebbek az időjárásra. A levegő páratartalma, a hőmérséklet ingadozása és az UV sugárzás ellen a gyártók különféle lakk- és festékrétegekkel védik a fafelületeket. Ezt a réteget 2-4 évente ajánlatos felújítani. Az élettartamát azonban gondos ápolással meghosszabbíthatjuk, ha tisztítás során ezeken a felületeken nem használunk semmilyen kémiai tisztítószert. A legcélszerűbb rendszeresen, száraz kendővel letakarítani róluk a port, majd enyhén nedves kendővel tisztára törölni a felületet. Végezetül pedig újra száraz ronggyal itassuk fel a nedvességet.
Sokat tehetünk még a precízen záródó ablakok és más nyílászárók esetében a fa épségének megőrzéséért azzal, ha alacsonyan tartjuk a lakás páratartalmát és naponta szellőztetünk, mert így a penészgombák nem tudnak megtelepedni rajtuk. A megjelenő penész ellen ugyanis már csak agresszív vegyszerekkel lehet felvenni a harcot, ám ezek károsak a fa- és lakkfelületre.

Gumik tisztítása

Az ablakok gumitömítése is külön gondosságot igényel. A legjobb megoldás itt is, ha langyos vízzel vagy alkoholtartalmú tisztítószerrel mossuk tisztára a felületet (az erősen lúgos vegyszerek használata kerülendő, mert ezek károsítják a gumit), majd utána szárazra töröljük, de ezen felül időnként még egy kis extra figyelmet is kell fordítanunk rájuk. A gumitömítések élettartama ugyanis jelentősen meghosszabbítható, ha egyszer egy évben szilikonnal vagy glicerinnel áttöröljük. Fontos, hogy a szilikon a fa alkatrészekre ne kerüljön rá, mivel ebben az esetben a fafelület későbbi festése, lakkozása nem biztos, hogy sikerül, ezért fontos, hogy a szilikont ne spray formában használjuk! A fafelületek festésekor, lakkozásakor szigetelőszalaggal vagy maszkoló szalaggal takarjuk le a tömítéseket, mert a fára felhordott festék vagy lakk hatására a gumitömítés veszít rugalmasságából, és így idő előtt cserére szorul.

A műanyag keret tisztítása

A műanyag keretek kevésbé érzékenyek a fához képest, ezért ezeken bátrabban használható a tisztítószeres víz. A szennyeződéseket azonban itt se agresszív oldószerekkel próbáljuk meg eltüntetni (például nitrohígítóval), mert az maradandó kárt okoz a műanyagban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top