Nagytakarítás

Praktikák az ablakok párásodása ellen

Nem a vizes ablakpárkány és nedves padló az egyetlen kellemetlen velejárója a párásodó üvegeknek, sőt ezek még a kevésbé ártalmas mellékhatások. Az igazi gond, hogy ahol rendszeresen párásodnak az ablakok, ott hamarosan felüti a penész is a fejét, és azt már jóval nehezebb kiirtani, ráadásul az egészségre is ártalmasak a penészgombák. Szüntesd meg tehát a párásodást az alábbi praktikákkal!
Praktikák az ablakok és tükrök párásodása ellen

Ha rendszeresen párás az üveg, az négy dolgot jelenthet:

1. Az ablakod tökéletesen, huzatmentesen zár.
2. Az ablakod túl vékony, és könnyen lehűl a belső felülete is.
3. A lakásban magas a páratartalom.
4. Nem szellőzik megfelelően a lakás.

Ha tehát meg szeretnél szabadulni a párásodástól, ezeken a területeken kell változtatnod.

Szellőztess!

Kezdjük a legolcsóbb megoldással, a helyes szellőztetéssel. Sokan úgy szellőztetnek, hogy állandóan “bukóra” hagyják az ablakot. Ez azonban télen nagyon energiapazarló megoldás, és nem is érjük el vele a célt, ugyanis a lakás levegője így nem tud teljesen kicserélődni. Ezzel az úgynevezett részszellőztetéssel legfeljebb az adott helyiség levegője keringtethető, de a többi helyiségben megmarad a régi, magas páratartalmú levegő. Márpedig nekünk épp az kellene, hogy az egész lakásban alacsony legyen a páratartalom (az ideális érték 40 százalék), hiszen pára akkor csapódik ki az ablaktáblák belső, hideg felületén, ha a levegőben túl sok a nedvesség. A helyes és hatékony szellőztetés módja tehát az, hogy letekered a fűtést, majd szélesre tárod valamennyi ablakot és ajtót 3-4 percre (naponta 3-4 alkalommal is akár), és hagyod, hogy a benti levegő egy nagy huzattal kicserélődjön a kinti, alacsonyabb páratartalmú levegőre. A lakás így nem hűl ki, a beáramló hideg levegőt pedig hamar felmelegítik a falak, a lakásban található tárgyak és a fűtőberendezések.

Tartsd alacsonyan a páratartalmat!

Bent általában több a pára a levegőben, hiszen főzéskor, mosáskor, fürdéskor, vasaláskor sok gőzt engedünk a levegőbe. A szellőztetés mellett ezért néhány egyszerű praktikával is csökkentheted a páratartalmat. Például zuhanyzáskor ne hagyd nyitva a fürdőszobaajtót, majd ha végeztél, tárd ki szélesre a fürdőszoba ablakát és engedd ki a párás levegőt. Ha főzéshez vizet melegítesz, ne tekerd magasra a lángot, így kevesebb gőzt párologtatsz el belőle a lakás levegőjébe. Ha túl nedvesnek érzed a levegőt, kapcsold be a páraelszívót vagy a mosógép szárító funkcióját. Tarts kevesebb növényt a lakásban, mert ezek is nagy mennyiségű vizet bocsátanak a levegőbe. De valamennyi megoldás közül a gyors, hirtelen kereszthuzat a leghatásosabb.

Mozogjon a levegő a lakásban!

A levegő keringetése azért hasznos, mert így nem áll meg a ablaktáblák előtt és nincs ideje lehűlni, hogy kicsapódjon belőle a nedvesség, illetve az áramló levegő azonnal fel is szárítja a kicsapódott párát. Ezért biztosítsd a kellemes légáramlást a helyiségekben. Az ablakok elé helyezett növények, a behúzott vastag sötétítőfüggönyök és reluxák elősegítik a párásodást. Tedd tehát szabaddá a levegő útját, és télen ne húzd be a függönyöket, a virágokat pedig telepítsd kissé távolabb az ablakoktól. Szintén jót tesz a légkeringésnek, ha apró szellőzőlyukakat fúratsz az ablakba, vagy olyan ablakokra cseréled a régieket, amikbe beépített csappantyú teszi lehetővé a levegő kiáramlását, miközben az ablak hő- és zajszigetelő képessége nem romlik. Nagyon sokat számít az is, hogy hol helyezkednek el a fűtőtestek a lakásban. Ezeket célszerű mindig az ablakok alá tenni, mert a belőlük felszálló meleg nem engedi lehűlni az ablaktábla belső felületét, így nem csapódik ki rá pára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top