Nagytakarítás

Így tartsd tisztán a fürdőszobát gőzzel

A gőz az egyik legkíméletesebb és leghatékonyabb "tisztítószer", mivel nemcsak a koszt és zsírfoltokat oldja fel vegyszer nélkül, hanem tökéletesen fertőtlenít is. Márpedig ez utóbbira nagy szükség van a fürdőszobákban, ahol a nedves környezet miatt előszeretettel szaporodnak el a kellemetlen szagokért felelős bacilusok és a penészgombák.

A fürdőszoba a baktériumok és penészgombák kedvenc helyisége a lakásban, mivel itt rendszerint állandóan magas a páratartalom. Ezen kívül számos olyan nehezen hozzáférhető pontja is van, ahová még a leggondosabb háziasszonyok keze sem ér el takarítás közben – például a csapok alatti csövek és a lefolyók, hogy mást ne említsünk. De ezen kívül a nedves levegő, a csempékről csordogáló víz kedvez a vízkőlerakódásnak és a rozsdásodásnak is. Bőven van hát mit takarítani a fürdőszobában, és ha igazán jó eredményt szeretnénk, órákat is eltölthetünk ezzel a fárasztó tevékenységgel. Ha viszont a gőz erejére bízzuk magunkat, nem csak gyorsabb, de sokkal sterilebb, tisztább munkát is végezhetünk. Íme, néhány tipp, hogy hogyan használhatjuk a gőztisztítót a fürdőszobában!

Így tartsd tisztán a fürdőszobát gőzzel

Csempék, kádak, kézmosók

Mivel a fürdőszoba csempéje, a kád és a kézmosó van leginkább szem előtt (és egyúttal ezek a legjobban hozzáférhetők is), ezért ezeket a felületeket általában gyakrabban tisztítjuk. Legtöbbször ezért nem is a kosz, hanem a vízkő okoz problémát ezeken a helyeken. A vékonyabb vízkőlerakódást a kézi gőzölők dörzsölés nélkül is eltávolítják, de a vastagabbakhoz szükség lesz ecetre vagy vízkőoldó szerre, amit egy szivaccsal vigyünk fel a felületre. 5-10 perc várakozás után a fellazított vízkő már könnyedén eltávolítható gőzzel.
Ha először használunk ezeken a felületeken gőztisztítót, akkor számoljunk azzal, hogy az korábbról ott maradt tisztítószer-maradványok miatt nem lesz azonnal tökéletes az eredmény. Ezért első alkalommal végezzünk csak egy alaptisztítást, amikor egyszer-kétszer lassan végigmegyünk a felületen a gőzzel, és közben egy frottírkendővel vagy szivaccsal törölgetve felitatjuk a korábbi vegyszermaradványokat. Ezután jöhet egy alapos gőzölés, ami teljesen tisztára mossa és fertőtleníti a felületeket. Rendszeres gőzöléssel a vízkőlerakódás megelőzhető, és az agresszív vegyszerek használatát is mellőzhetjük.

Csempefugák

A fugákon éppúgy megtapad a vízkő, mint a csempéken és a fürdőszoba más felszerelésein, ráadásul a penész is itt jelenik meg leghamarabb. Kefével, ecetes vízzel vagy vízkőoldó vegyszerrel – illetve ha szükséges, penészölő anyaggal – ezek a felületek is megtisztíthatók, de ez a munka igencsak időigényes és fáradságos. Gőzzel viszont gyorsan és hatékonyabban takaríthatjuk ki a csempék fugáit. A gőzölő végére illesztett körkefével enyhén dörzsöljük meg a fugákat, miközben a gőzt a szennyezett felületre irányítjuk (használjunk ezekre a helyekre pontfúvókát). A forró gőz nemcsak a szennyeződést oldja fel, de egyúttal “csírátlanít” is és elpusztítja a penészgombákat. Gőzölés után egy kendővel töröljük szárazra a csempéket és a fugákat. Amikor olyan részeket tisztítunk, ahol szilikontömítés található, ott a gőzt csak rövid ideig, néhány másodpercig alkalmazzuk, hogy ne mossa ki a tömítést.

Csaptelepek

A csaptelepeken általában vízkővel vagy rozsdafoltokkal kell megbirkózni. A kisebb szennyeződések a gőz hatására hamar feloldódnak, de a vastagabb lerakódásokat “előkezelni” kell. Vízkő esetében ecetes szivaccsal vagy vízkőoldó szerrel dörzsöljük át a felületet, majd hagyjuk 5-10 percig, hogy ezek hatására fellazuljon a vízkő. Eközben a rozsdás részekre vigyük fel a rozsdamarót. Ha a szennyeződés eléggé feloldódott már, irányítsuk rá a gőztisztítót és egyszerűen mossuk vele tisztára a felületet. Végezetül puha kendővel töröljük szárazra a csapokat.

Lefolyók

A fürdőszobák takarításakor a legritkább esetben kerül sor a lefolyók tisztítására, pedig éppen ezekben szaporodnak el a leggyorsabban a baktériumok. A csapok, kádak vízlevelező csöveiben hajszálakból és szöszökből összetömörödött nyálkás csomók keletkeznek, és ezekben, valamint a csövek falain megtapadó zsíros rétegben vígan tenyésznek a kellemetlen szagokért felelős bacilusok. Ahhoz, hogy ezeket a helyeket a hagyományos módszerekkel – súrolókefével, szivaccsal, fertőtlenítővel és zsíroldó mosószerrel – tisztítsuk, ki kellene csavarni a lefolyók rácsait, a mosdókagylók alatt szét kellene szerelni a műanyag csöveket és szifonokat, ami a legtöbb esetben nemcsak nehéz munka, hanem rizikós is, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy utána megfelelően vissza is tudjuk majd szerelni. Ezért évek alatt rengeteg rossz szagú kosz telepszik meg itt, ami – bármilyen alaposan is takarítjuk ki a fürdőszobát – állandóan büdös gócként fertőzi a helyiség levegőjét.

A forró gőz azonban akadálytalanul hatol be ezekbe a nyílásokba, és nem csak a piszkot tünteti el, de a baktériumokat is elpusztítja – mindezt ráadásul úgy, hogy nem kell hozzá agresszív fertőtlenítőszereket használnunk. A kisméretű, kézi gőztisztítók nagyjából akkorák, mint a szobanövények locsolásához használt spriccelők, így gyakorlatilag bárhova eljuttatható velük a gőz: a mosdókagyló alatt kanyargó csövekben, a kád lefolyójában is hatékony és alaposan tisztíthatunk vele anélkül, hogy szétszednénk ezeket a szerelvényeket. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a gőztisztító fúvókáját a lefolyóba tartjuk és 15-20 másodpercig fújatjuk bele a gőzt. Eztán nyissuk meg teljesen a csapot, hogy bőségesen ömlő víz leöblítse a gőz által fellazított szennyeződéseket. Ha első alkalommal gőzöljük át a lefolyókat, akkor a teljes tisztaság érdekében ezt a műveletet végezzük el még egyszer.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top