Napi cuki

Soha nem látott ázsiai madárfaj tűnt fel Magyarországon

Valószínűleg a visszatérő fagyos, havas időnek köszönhetően került szem elé egy újabb ázsiai madárfaj, a feketetorkú szürkebegy hazánkban.

Feketetorkú szürkebegyet még soha nem láttak Magyarországon. Pabar Zoltán madármegfigyelő viszont hétfőn észrevett egyet. A feketetorkú szürkebeggyel hazánk madárfaunája immáron 417 madárfajt tartalmaz.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján azt írják, a szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben, a bokrok ágai közt mozgó, rejtőzködő életmódot folytató madarak. Hazánkban a csoport egyetlen tagja, az erdei szürkebegy fészkel, gyakori őszi és tavaszi átvonuló, illetve kisszámú áttelelő. A magashegységek sziklakibúvásos élőhelyein költő havasi szürkebegy néhány példánya évről évre Magyarországra érkezik telelni a sziklás hegyvidéki területekre, a kőbányákba, a várakhoz (Budapesten például az Apáthy-sziklára).

Két ázsiai szürkebegyfaj viszont nagyon ritka látogatóként szokott csak előfordulni Európában. 2016/2017 őszén és telén szibériai szürkebegyek inváziója volt kontinensünkön, ennek köszönhetően Magyarországon, a Szentendrei-szigeten is előkerült egy példány. Rokona, a most távcső elé került feketetorkú szürkebegy Európa és Ázsia határán, az Urál hegységben, illetve Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határvidékén, a Tien-san hegységben költ. Az északi, vonuló állományok Észak-Kazahsztántól Afganisztánon át Nepálig telelnek, a faj Európában kifejezetten ritka vendég.

(Címlapi kép: Pabar Zoltán)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top