Egészség

Mit tegyünk, ha beteg a gyerek? (x)

Kevés rá ez a ruha, vagy túl meleg lesz? Meg kell-e ijedni, ha lázas a gyerek? Mit egyen, ha fáj a torka? Segítünk!

„Ha még pici babáról van szó, nagyon fontos tudni, hogy az anyuka legjobban úgy védi a betegségtől, ha szoptatja – mondja dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász szakorvos a Nők Lapja Cafénak. “Az anyatej véd egy légúti fertőzéstől, vagy akár hasmenéstől.”

Mit tegyünk, ha beteg a gyerek?

A doktornő szerint az is nagyon fontos, hogy vitamindús ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket kapjon a gyerek, így erősödik az immunrendszere.

Gyakori buktatók

Az anyukák hajlamosak a tipikus hibákat elkövetni, amelyekkel jót akarnak, de sajnos csak rosszat tesznek a gyerekükkel. „Ilyen például a túlöltöztetés a hűvös időben, mert ilyenkor beizzad a gyerek, és még jobban megfázik” – magyarázza a gyermekorvos. Aztán sokszor a lakást is túlfűtik, így sokkal nagyobb lesz a kinti és a benti levegő között a hőmérséklet-különbség, így szintén könnyen meghűl a gyerek. „Gyakran kell szellőztetni, hiába van hideg odakint, hiszen a kisgyerekeknek, a felnőtteknek is kell a friss levegő, és a baktériumok is a szobában maradnak, ha soha nem nyitjuk ki az ablakot” – tanácsolja Hidvégi doktornő.

Ha beteg a gyerekünk, nem kell minden esetben azonnal orvoshoz rohanni vele. „Ha kicsit köhög, néha tüsszent, de ugyanúgy eszik, játszik, akkor lehet köhögéscsillapító szirupot adni, orrcseppet használni. Egy rutinosabb anyuka úgyis tudja, mi az a pillanat, amikor tényleg komolyabb baja van a kisgyerekének” – teszi hozzá a doktornő.

Ha lázas a gyerek, nem kell megijedni, 38 Celsius-fok felett adjunk neki lázcsillapító szirupot, tablettát, esetleg hűtőfürdőt, és csak ha nem akar elmúlni, akkor forduljunk orvoshoz.

Az oviból hozta

 
Sok anyukának gondot okoz, hogy főleg ilyenkor, amikor az iskolában és az óvodában is egymást fertőzik a gyerekek, vigyék-e el, vagy inkább a biztonság kedvéért egy kis náthával is tartsák-e otthon. „Az óvodából még egyszerűbben hiányozhat a gyerek, tényleg csak akkor ne vigyük, ha nagyon nincs jól. Az immunrendszer ilyen korban készül fel az életre. Jobb, ha ebben a korban megedződik, mintha az iskolából hiányzik a gyerek” – tanácsolja a gyermekgyógyász. Iskolába akár egy kisebb náthával is nyugodtan mehet, azzal nem kell otthon maradni. Ha azonban a gyerek újra és újra megbetegszik, folyton náthás, akkor érdemes fül-orr-gégészetre vinni, mert lehet, hogy nagyobb az orrmandulája.

A megelőzés a legjobb gyógyszer a doktornő szerint: mozgással, vitaminokkal támogathatjuk a gyermekünk szervezetét.

„A hideg beköszöntével, mindketten fújjuk az orrunk és krákogunk, túl érzékeny a torkunk” – mondja Fábián Anita, a Jóban Rosszban színésznője. “Folyamatosan figyelem a lányom, és ha hallom, hogy fátyolos a hangja, már adom is neki a Wick torokcukorkát, mert az mindig van nálam, a kocsiban és a táskámban is. Amíg a suliba érünk, elszopogatja, és ezzel általában pontot is teszünk erre a kis reggeli kellemetlenségre – meséli a rítust Anita. “Az inhalálás legalább ennyire népszerű szokás nálunk, köhögés és orrdugulás esetén azonnal gőzölünk az eukaliptuszos, mentás balzsammal turbózott forró víz felett.”

Te hogyan véded ilyenkor a gyerekedet megfázás ellen?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top