Ne görcsölj rá cikkek

Mi okozza az éjjeli lábgörcsöt?

Egy, az USA-ban készült mérés szerint az ötvenen túli emberek 60 százalékánál előfordul az éjszakai lábgörcs, melynek egy szimpla kalciumhiánytól a visszérig számos kiváltó oka lehet.
Mi okozza az éjjeli lábgörcsöt?

Ijesztő arra ébredni, hogy lemerevedik a lábad, és csak masszírozással, nyújtással tudod rendbe hozni. Még ijesztőbb, ha ez a tünet állandó visszatérőként újra jelentkezik, sőt nemcsak éjszaka, hanem nappal is előfordul. Mi lehet a lábgörcs mögött?

A magnézium hiánya
A szervezet magnéziumtartalékának csökkenése mögött számos ok rejtőzhet, akár egy hasmenéssel és hányással járó vírusnak köszönhetően is súlyosan megcsappanhat a magnéziumkészletünk, de a nem megfelelő táplálkozás is lehet a hiány okozója. A magnéziumhiány egyik tünete lehet az éjjeli lábgörcs, de ez elől könnyen menekülhetünk. Fogyasszunk magnéziumtartalmú ételeket (tejtermékek, olajos magvak, spenót), és hamar rendbe jövünk.

Folyadékhiány
Akárcsak a magnéziumhiány, úgy a folyadékhiány is könnyedén kezelhető. Igyunk meg naponta legalább 3 liter vizet (az sem gond, ha ebből 1 liter zöld- vagy gyógytea), és lőttek a gondnak. Az emberek nagy része keveset, naponta maximum másfél litert iszik, ráadásul ennek nagy részre cukros ital vagy gyümölcslé, ami nem mérhető össze a minden szempontból jótékony hatású ásványvizekkel.

Diabétesz
Ha nem súlyos cukorbetegségről, hanem lassan kialakuló, és eleinte nehezen felismerhető diabéteszről beszélünk, akkor ennek egyik tünete lehet a lábgörcs. Miközben a szervezet próbálja kiválasztással üríteni a cukrot, és megnő a vizelet mennyisége, nemcsak a cukor távozik, hanem egyéb ásványi anyagok is, köztük a magnézium és a kalcium is, melyek szintén közrejátszhatnak a lábgörcs kialakulásában.

Visszér
Mondhatnánk, hogy a visszér sunyi betegség, mivel sokáig tünetmentes, ám amikor tünete van, azt bárki megérzi. A visszér amellett, hogy viszketést is, úgy éjjeli lábgörcsöt is okozhat. Azonnal forduljunk orvoshoz, mert a probléma (már ha időben mentünk szakemberhez) orvosolható.

Biciklizz!
Mivel a városokban egyre elterjedtebb a biciklis közlekedés, pattanj te is nyeregbe, de ha félsz az autók közt cikázni, vegyél egy szobabiciklit. Esténként 15-20 perc tekerés ellátja annyi vérrel a lábadat, hogy a  görcs át éjszaka elkerüljön. Akik napi szinten tekernek, nem ismerik a lábgörcsnek még a fogalmát sem – Európa “legbiciklisebb” országában, Hollandiában például ritka panasznak számít. (Bár tegyük hozzá, hogy ott, északon túlsúlyos embert is alig látni.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top