Ne görcsölj rá cikkek

Halott kislányuk fotóival kampányol a védőoltásért egy család

Kislányuk közvetlenül a halála előtt készült fotójával szeretné felhívni a figyelmet egy család egy védőoltás kiterjesztésének fontosságára.

A kétéves Faye Burdett Valentin-napon hunyt el, miután 11 napon át küzdött a szervezetét megtámadó B típusú agyhártyagyulladással. Ez a betegség nagyon gyorsan támad, és mivel a kezdeti tünetek nem tipikusak – magas láz, hányás, fejfájás –, sokan nem jutnak időben antibiotikumkezeléshez, ami pedig életmentő. A betegek többsége egy év alatti csecsemő, tízből egy gyermek hal bele a betegségbe.

Faye-t a kórházba szállítás után újra kellett éleszteni, és az állapota gyorsan romlott. A családnak végül dönteni kellett, hogy megpróbálkoznak-e a teljes lábamputációval, kiegészítve az egyik kar amputálásával. A lehetőséget végül elvetették, mert ez sem kecsegtetett túl sok reménnyel a túlélésre.

A szülők minden gyerek számára elérhetővé szeretnék tenni az oltást
A szülők ezzel a képpel szeretnék elérni, hogy több gyereknek ne kelljen meghalnia oltás hiányában

A kislány nem volt beoltva meningococcus B ellen, noha létezik ilyen védőoltás, igaz, csak nem régóta. A család a Faye halálos ágyán készült fotóval igyekszik most elérni az NHS-nél, hogy terjesszék ki a szeptemberben – a világon elsőként – indított ilyen védőoltásprogramot minden gyerekre, mert az oltás egyelőre csak a csecsemők számára elérhető ingyenesen.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top