Ne görcsölj rá cikkek

A legjobb stresszoldó teák

Előfordulhat, hogy egy munkanap oly sok stresszel jár, hogy még este is érezzük a hatását, viszont olyan fáradtak vagyunk, hogy a sport, a mozgás nyugtató tényezőként szóba sem jöhet. Ilyenkor kell meginni egy pohár finom gyógyteát. Összeszedtük azokat a növényeket, melyek garantálják a nyugodt éjszakai alvást.
A legjobb stresszoldó teák

Komló

Inkább a sör alapanyagaként ismert, mint gyógyfőzetként – mondjuk, ígyis-úgyis a stressz ellenszere lehet, sőt az is igaz, hogy túlzott mennyiségben mindkét esetben káros hatást vált ki. A komló levele egyébként a szőlőére hasonlít, Magyarországon ritkán találni vadon növőt.

A komló hatóanyaga apró tobozában rejlik, ezt leforrázva készíthetsz teát belőle, de napi 3 grammnál többet nem szabad felhasználni.

A népi hiedelem szerint nyugodt lesz az álmod akkor is, ha a növényt a párnahuzatodba teszed.

Tavaszi kankalin

Sárga színű, leszárított virágjából készíts főzetet, és mindenképpen lefekvés előtt idd meg, mivel nyugtató, álmosító hatású.

Az egyik első tavaszi virág, érdemes kimenni a természetbe és begyűjteni – a kirándulás már önmagában stresszoldó, kösd össze valami plusz hasznos tevékenységgel.

Közönséges orbáncfű

Mondhatjuk azt, hogy elűzi a depressziót és a stresszt (na meg a hasmenést is).

Akárcsak a legtöbb nyugtató teát, ezt is este kell fogyasztani, de ha kúraszerűen iszod, a hatodik hét végeztével tedd le a csészét, ugyanis erős hatású gyógynövény.

A középkorban egyébként ördögűzésre használták, egyes házakra csokorban kihelyezték, nehogy rossz szellemek lepjék el az otthont.

A kamilla, citromfű, levendula szentháromság

Noha leginkább megfázással, betegséggel kötjük össze a kamillát, a teának enyhe nyugtató hatása is van. Forráz le este egy adag füvet, lefedve hagyd kihűlni, és idd meg. Ha citromfűvel (azaz a legismertebb természetes nyugtatóval) és levendulával (azaz a másik legismertebb természetes nyugtatóval) kevered, még nyugodtabb lesz az éjszakád.

Galagonya

A népi gyógyászatban a XIX. század közepe óta használják szíverősítő és szívnyugtató teaként. A virágos hajtásvégből készíts főzetet, és jó tizenöt percig áztasd, mielőtt leszűrnéd. Nyugodtan igyál akár napi három bögrével is belőle.

A növényből lekvárt is szokás főzni, melynek hasonlóan jótékony és nyugtató hatása van, mint a főzetnek.

Ha nincs kedved a természetből begyűjteni a fentebb felsorolt növényeket, filteres kiszerelésben bármelyik patikában megveheted. Érdemes keverni a különböző gyógynövényeket, mivel így kellemesebb ízű főzeteket kapsz, és fokozod a kívánt hatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top