Neked ki a családod?

Ilyen az olvasóink élete – tudd meg a részleteket!

Kíváncsiak voltunk rá, hogy milyen családban élnek, és mennyire elégedettek az életükkel az NLCafé olvasói,  ezért készítettünk egy kérdőívet, most pedig megosztjuk veletek az eredményeket.

Válaszadóink családcentrikusak, viszonylag gyakran beszélnek a barátaikkal, de ritkán találkoznak. A nagy részüknek bizonytalan a pénzügyi helyzete, ez okozza a legtöbb nehézséget, de mindezek ellenére elégedettek az életükkel. Ha érdekelnek a részletek, olvass tovább!

Néhány szó az általános adatokról

A kitöltők közül a legtöbben (33,9%) 46 és 60 év közöttiek, 24,8 % 35 és 45 év közötti, 18% 60 és 70 év közötti, 7,3 % 70 fölötti. A legtöbben (45,6%) vidéki nagyvárosban élnek, 29,1% Budapesten, 14,6% faluban, 10,7% pedig külföldön.

Fontos a család

A kitöltőink 80%-a szülő. A legtöbbjüknek (36,2%) két gyermeke van. Nagy részüknek (39%) fiatalon született az első gyereke 21 és 25 éves koruk között, 13%-uk még fiatalabb korában 16 és 20 éves kora között nézett szülői örömök elé. 14% a harmincas évei első felében, 5% pedig a második felében lett szülő.

A válaszadók életkorából is következik, hogy a legtöbbjük (több mint 50%) gyermeke már dolgozó felnőtt. A felnőtt gyerekek több mint fele külön él a szüleitől, de sokan 80-80 fő élnek dolgozóként a szüleikkel egy háztartásban vagy külföldön.

Kiemelendő, hogy több gyermektelen kitöltő is jelezte, hogy kifejezetten igényli a gyerekek társaságát, sok időt tölt a barátai gyerekeivel, a keresztgyerekeivel vagy a párja gyerekeivel. A kitöltőink közepes mértékben elégedettek a gyerekeikkel töltött idő mennyiségével. Ennek növelését elsősorban a munka mennyisége nehezíti meg.

Volt olyan kitöltőnk is, aki kiemelte, hogy bár már a legkisebb gyereke is hamarosan nagykorú lesz, ő mégis részmunkaidősben dolgozik, hogy a lehető legtöbb időt tölthesse vele.

A legtöbbször hasonló korú párt választunk

Kitértünk a párkapcsolat kérdésére is, a válaszadók 46%-a házas, 22%-a egyedülálló. 17% együtt él a párjával, akivel nem házasok, 6% pedig külön. A kitöltők nagy részének (60%) nagyjából vele egyidős párja van 30%-nak van nála legalább 5 évvel idősebb párja és 11 %-uknak legalább 5 évvel fiatalabb párja, ezt a választ leginkább a férfiak jelölték.

Keveset találkozunk a barátainkkal

A válaszadók 34%-a egyenlő arányban rendelkezik közelebbi és távolabbi barátokkal 32%-nak több a távolabbi barátja, 25%nak pedig a közelebbi. 9 % úgy nyilatkozott, hogy nincsenek barátai.

A legtöbben 2-3 naponta vagy hetente kommunikálnak a barátaikkal A személyes találkozások száma azonban jóval kevesebb. A válaszadók 33%a nagyjából csak havonta találkozik azokkal az emberekkel, akiket közelebbi barátainak tart és csak 20%-uk nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen ezzel a gyakorisággal.

Érdekes kérdés még az is, hogy honnan vannak a barátságok. A válaszok tanúságai szerint a legtöbben (több mint 50%) a régebbi munkahelyükön kötöttek barátságokat, amik ma is aktívak. De az iskolai barátságok is sokaknál fennmaradtak, 41% a középiskolából, 30% pedig általános iskolából. Sőt 122 fő a kisgyermekkori barátságait is ápolja.

Többen is kiemelték, hogy a családjuk annyira előtérben van, hogy nincs is igényük a közelebbi barátságok fenntartására. „A család sokkal fontosabb a barátoknál, így nálunk a családtagok a legjobb barátok is. Többgenerációs bulikon is mindenki jól érzi magát, a 70 éves és 17 éves is” – írta az egyikük.

Legtöbbször nincs lehetőség félretenni

Szomorú adat, hogy a válaszadók 32%-a egyáltalán nem tud félretenni. 19% 20 és 30.000 forint közötti összeget rak félre családi szinten. A válaszadók szintén 20%-a egyszer sem engedheti meg magának havi szinten, hogy csak úgy beüljön valahova kávézni vagy vegyen valamit. 34% havonta egyszer teheti meg mindezt, 32% pedig kétszer-háromszor

További sokkoló adat, hogy a kitöltők 20%-a egyáltalán nem tud pénzt szánni éves szinten egy családi nyaralásra, 30%-uk pedig 50 000 Forint alatt tud erre áldozni.

Mindezek ellenére csak a válaszadók 20%-a az, aki elkeserítőnek tartja az anyagi helyzetét, szintén 20% értékelte rossznak (ötös skálán kettesnek), a legtöbben (31%) közepesnek a többiek pedig jónak vagy kiválónak.

Nem jellemző az elkeseredettség

A legtöbben az egyéni válaszokban is az anyagiakat jelölték meg fő nehézségnek. „Rengeteg idő a munkával telik és a pénz nem elég a megélhetésre” – írták sokan, mint, ahogy azt is, hogy nem látnak esélyt arra, hogy el tudjanak utazni a családjukkal nyaralni, vagy valaha saját lakásba költözhessenek az albérletből. Másoknak a párkapcsolat hiánya okoz problémát, vagy úgy érzik, hogy csak magukra számíthatnak. 

Az elégedettségi mutató mindezek ellenére magasnak mondható. Egy ötös skálán 37% négyesre értékelte az elégedettségét 28% közepesre, Az ennél rosszabb válaszok aránya 12, illetve 7%, A válaszadók 15%-a pedig teljesen elégedett az életével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top