Nevenincs2

Álláskeresõ szezon

A Mûegyetem aulájában jóval kevesebben vannak, mint ahány emberre számítottam. Állítólag ez azért van, mert a tavaszi állásbörze sokkal nagyobb.

Akkor kelnek el ugyanis a végzősök. Az őszi seregszemlén a cégek a megmaradt állásokra keresnek azok közül a jelentkezők közül, akiknek nyáron nem sikerült elhelyezkedniük.

Kellemes meglepetés

A börze három szinten terül el, ebből kettőn a vállalatok jelennek meg, a legfelsőn pedig az olyan kiegészítő szolgáltatások, mint például ingyenes részvétel próbainterjún, de megtanulhatunk önéletrajzot is írni, vagy az írásunkat elemzik grafológusok. Mármint ha sikerül az első nap első öt percében feliratkoznunk….

A pultok mögött az egy négyzetméterre jutó emberi erőforrás menedzserek száma az eget verdesi. De ez jó. Ma már nincs az, mint régen, amikor az ember félt megszólítani a sokszor fölényesen viselkedő kiállítókat. Nem, ők szólítanak le, bűbájos mosoly kíséretében. Az ember gyakorlatilag akkor is megismerkedik vagy tíz céggel, ha egyhez sem mer odamenni. Állás nem biztos, hogy van, de garantált, hogy nem fogja magát kényelmetlenül érezni.

Hollywoodi sikersztori

– Tavaly pont ezen a börzén szereztem azt az állást, ahol jelenleg is dolgozom – meséli büszkén Schmidt Anna humán erőforrás asszisztens, hogy meggyőzzön, nem csak a személyes kapcsolatokon keresztül lehet munkát találni. – Nem egyszerű dolog, főleg a közgazdász és jogász végzettségűeknek nem, de távolról sem lehetetlen. Nehezen indul be. Egy-két hónapot biztos, hogy mindenkinek aktívan munkát kell keresnie, amíg beérnek a jelentkezései, és jönni kezdenek a válaszok. A legnehezebb, hogy az embernek ehhez az energiát magából kell összegyűjtenie. Hogy odamenjen, odaálljon, próbálkozzon. Otthon is ülhetne, de nem, elmegy egy fejvadász céghez, egy munkaerő közvetítőhöz, keres az interneten. És egy interjú elég fárasztó. Mégiscsak vizsgáztatnak, ami nem kellemes érzés. Viszont akkor is meg kell tenni. Végül leülsz, megírod a megfelelő önéletrajzot, egy jó motivációs levelet, és valahányadikra összejön. Amire szerintem még vigyázni kell (melynek a csapdájába én is majdnem beleestem), hogy ne kössünk túl nagy kompromisszumot, és azon a területen helyezkedjünk el, amivel foglalkozni szeretnénk. Azt mondom, hogy tartsunk ki a vágyaink mellett, mert ha mellékvágányra sodródunk, később sokkal nehezebb váltani, mint kivárni.

Fejvadászok

– Szia! Segíthetek? – kiált rám fogpasztamosollyal egy lány, akit mintha beinjekcióztak volna adrenalinnal.

– Hát, talán… állás kéne… – makogom zavartan. Mire kettőt pislantok, a kezemben van három prospektus.

– És mégis milyen állás? Nálunk van szabad pozíció IT, marketing, pénzügyi, logisztikai, tervezői, call center, folyamatmérnöki és szoftverfejlesztő területre is! Adsz önéletrajzot? – a mondatokat hiperkedvességgel darálja el, gyakorlatilag reagálni sincs időm. De önéletrajz nincs nálam.

– Nem baj, küldj egyet e-mailen. Melyik terület érdekelne?

– Hát, talán a call center… – hebegem, mikor végiggondolom, hogy a saját végzettségemmel mire lehetnék megfelelő jelölt.

– Akkor itt az ikernővérem e-mail címe. Szeretettel várja, hogy írj neki. Ildinek hívják, és nagyon aranyos. Szereti az olyan jó fej álláskeresőket, mint te!

Mire válaszolnék, már egy másik riadt álláskeresőnél jár. Kissé tompán nézem, milyen cég is ez. Fejvadász. Találó név.

A pult mögött

– A másik oldalról nézve nekem az a furcsa – folytatja Anna –, hogy mi legalább annyira meg akarjuk fogni a jó jelölteket, mint ők a munkát. Hihetetlen energiával próbáljuk magunkhoz vonzani őket, hogy ne ide menj, vagy oda, hanem hozzánk és nekünk küld el az önéletrajzod.

– És ha egy hasonló szakmájú fiatal jön oda hozzád, nem fogadod gyanakvással? Nem félsz, hogy a helyedre akar ülni?

– Nem, mert pillanatnyilag nincsen szabad pozíciónk. De viccet félretéve, az én helyemre úgysem veszik fel, amíg nekem nem adódik valami más, esetleg még jobb beosztás. Ha pedig a munkatársam lesz, minél jobb jelölt, annál jobban örülök neki. Ez nekem is érdekem, nem mindegy, milyen emberrel fogok együtt dolgozni.

– Említetted, hogy a közgazdászoknak nehezebb…

– Ezt abból látom, hogy míg a műszaki pozíciókra kevesebb jelölt akad, egy szabad pénzügyi, értékesítői vagy marketinges állásra dőlnek az önéletrajzok. A közgazdászoknak sokkal aktívabbnak kell lenniük, sok fórumon kell próbálkozniuk.

Hasznos linkek álláskeresőknek: www.allas.lap.hu, illetve www.allas.startlap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top