Nevenincs2

Horvátország – a legjobb választás

Homokos és sziklás partok, csodaszép tenger, mediterrán hangulat, jó konyha és a legjobb közlekedés Magyarországról. És hogy melyik ez az ország? Természetesen Horvátország, ahova a legkönnyebben és leggyorsabban juthatunk el autópályán. Már jó néhány éve a magyar utazók kedvence, egyre többen fedezik fel a horvát történelmi városok és a mennyei tengerpart szépségét és titkait. És hogy miért válasszuk mi is ezt az országot? Számos ok van rá…

Az országot három fő részre lehet tagolni, és mindegyik számos látnivalót rejt magában: északon a csodaszép Isztria, középen a Kvarner-öböl, délen pedig a mediterrán Dalmácia. Az ezernyolcszáz kilométer hosszú partszakasz, a történelmi városrészek, a sétálóutcák, a sós tenger mind-mind arra várnak, hogy felfedezzék őket. Remek éttermek és bárok, gyönyörű kikötők és arborétumok: mindez Horvátország másik oldala.

Ha egy kellemes tengerparti hétre vágyunk a családunk körében, vagy csak egy romantikus hétvégét szeretnénk párunkkal eltölteni, akkor nem kell messzire mennünk, hiszen a horvát tengerpartokra 5-8 óra alatt odaérhetünk. Reggel elindulunk, és kényelmes tempóval délután már a tengerparton napozhatunk, vagy élvezhetjük a kellemes hőmérsékletű hullámokat. Ráadásul Horvátországon minden hasonló áron van, mint Magyarországon, tehát a „legotthonosabb” nyaralásban lehet részünk. Nem csak a családosok és a pihenni vágyó párok találják meg a nekik való utazási lehetőségeket az országban. A bulizni vágyó fiatalok is jól érzik itt majd magukat, hiszen az aktív turizmus szerelmeseinek is számtalan lehetőséget kínálnak, lehet túrázni, szörfözni, búvárkodni a több mint 80 búvártelep egyikén, vagy esténként diszkókba, kaszinókba járni. Vagy szeretik a szabadtéri partykat? Akkor látogassanak el Rovinjba, ahol híres pop fesztivált rendeznek a tengerparton.

A horvát emberek vendégszeretete páratlan, mindenkit szívesen fogadnak, és mutatják be nekik történelmüket és kultúrájukat. Ha Horvátországban járnak, mindenképpen ki kell próbálni a horvát gasztronómia csodáit. Mediterrán ország lévén az itteni konyha nagy részét a halételek képezik, de érdemes megkóstolni az isztriai füstölt sonkát a híres juhsajtukkal, illetve nagyon híres és közkedvelt speciális fűszerezésű házi kolbászukat is. Vagy próbálják ki a magyar réteshez hasonlító finomságukat – a bureket – , amelyet ők sajttal vagy almával töltenek meg . Kóstolták már a horvát bort? Nem? Akkor itt az idő, válasszák például az egyik legjellegzetesebb fehér borukat, a Malvaziját, amely a horvát ízeket idézi a hazautazás után is.

És hogy mikor látogassunk el Horvátországba? Mondhatni bármikor, attól függően, mihez lenne kedvünk. Ha a meleget és a perzselő napsütést kedveljük, akkor a nyári hónapokat ajánljuk, de áprilistól októberig végig jó idővel találkozunk. Ha viszont egy csendesebb pihenésre, egy kis relaxálásra vágyunk tavaszi szellővel és enyhe napsütéssel, akkor inkább márciusban menjünk. Bármikor is látogatunk el, nagyszerű élményben lesz majd részünk. A szállodák kitűnő fekvésűek, a legtöbb már részben vagy teljesen felújított, az ételek különlegesek, az emberek kedvesek, és közel is van. Mi kell ennél több? Horvátországban mindent megkap, ami egy kitűnő tengerparti nyaraláshoz kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top