Nevenincs2

Made in Hungária

Szinte hetente jelennek meg újabb irányzatok a fitnesz és az aerobik világában. Ötletekben nálunk sincs hiány, a palettát mi, magyarok is színesítjük. A balett, a meditatív mozgásformák vagy az afrikai zene adtak ihletet az új trendek hazai megálmodóinak.

Tánc afrikai módra: Afrodance

Lenne kedved kipróbálni egy igazán ellazító, buli hangulatú, izzasztó aerobikórát? Unod már az alakformáló órák monoton ismétléseit, és valami egészen különlegesre vágysz? Próbáld ki az afrodance-t! Ilyet még biztosan nem láttál az edzőtermekben: néhány fekete srác a sarokban, akik varázslatosan bűvölik az afrikai dobokat, egy fehér fiú a tükör előtt, aki fergetegesen táncol, és egy csapat lány, akiket magával ragad az élőzene csodálatos ritmusa és az afrikai tánc mozdulatai.
– A módszer megalkotója: Kiss Gábor aerobik presenter, személyi edző
– Honnan az ötlet? „Egy aerobikrendezvényen egy külföldi presenter óráján láttam hasonlót – meséli Gábor. – A fekete fiú fergeteges órát tartott a színpadon, a tradicionális afrikai tánc elemeit felhasználva. Úgy éreztem, jó lenne ezt a hangulatot és az élő afrikai zenét az itthoni edzőtermekbe is bevinni. Egy tánciskolában megismerkedtem a hagyományos nigériai tánc alapjaival, ezt a dance-aerobik legújabb technikáival ötvöztem, így jött létre egy olyan tréning, mely az aerobikkongresszusok színpadán és a fitnesztermekben is megállja a helyét.”

Erősít és kikapcsol: Meditatív aerotréning

Lassú zene, nyugodt, hullámzó mozdulatok, mégis dől a víz a résztvevőkről – a M.A.T., azaz a meditatív aerotréning egyszerre karcsúsít, feszesíti az izmokat és megnyugtatja a lelket.
– A módszer megalkotója: Hidvégi Andrea testnevelés-rekreáció szakos tanár, aerobikoktató
– Honnan az ötlet? „Több, mint tíz éve tartok aerobikórákat, és mindig nagyon figyeltem arra, hogy a viszonylag gyors zene ne menjen a gyakorlatok pontos végrehajtásának rovására – magyarázza Andrea. – Az alakformáló óráimon először 15-20 perces blokkokban használtam lassú, meditatív zenét, és örömmel töltött el, hogy a vendégeim tökéletesen, sérülésveszély nélkül, hatékonyan végzik a gyakorlatokat. Az aerobik mozgásanyagát a gimnasztikával és a gerinctornával bővítettem, továbbfejlesztettem, így jött létre egy egész órát kitöltő, teljesen egyedi és biztonságos gyakorlatsor.”

Balettos keménységgel: Jazztréning

Ha egy jazztánc- vagy egy balettelőadást látva vágyakozva gondolsz arra, miért is nem írattak be szüleid soha balettozni, próbáld ki a jazztréninget, és képet alkothatsz róla, mi az ára a királynői testtartásnak, a gyönyörű mozdulatoknak és a feszes, karcsú izomzatnak.
– A módszer megalkotója: Keresztes Zsolt táncművész, aerobikoktató, személyi edző
– Honnan az ötlet? „10 éve oktatok, előtte 15 évig balettoztam, jazztáncoltam – mondja Zsolt. – Kipróbáltam a küzdősportokat is, a dzsúdót és a dzsiu dzsicut. A tánc mellett elkezdtem a fitnesszel is foglalkozni, de úgy éreztem, az aerobik nem teljesen az, amit szeretnék adni a vendégeimnek. Létrehoztam a saját módszeremet, amelyben az aerobik hagyományos erősítő gyakorlatait ötvöztem a klasszikus balettból átvett, letisztult elemekkel, olyanokkal, amelyek az egész testre jó hatással vannak.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top