Nevenincs2

Cukkínis-spárgás spagetti
Hozzávalók: 1 db póréhagyma, 1 db csirkemell-filé, 1 db cukkíni, 6-8 szál spárga, 1 db paradicsom, 30 dkg spagetti, kb. 5 dkg margarin, 1 dl főzőtejszín, tárkony, petrezselyem, só, bors ízlés szerint.

A spagettit lobogó forró vízben tedd fel főzni. Egy serpenyőben olvassz fel egy kevés margarint, erre szórd rá a karikára vágott póréhagymát, párold meg, majd add hozzá a kockára vágott csirkemell-filét. Kevergetve jól süsd át. Add hozzá a vékonyra vágott cukkínit, az 1-2 cm-es rudakra vágott spárgát és az apró kockára vágott paradicsomot is.
Fűszerezd sóval, borssal, tárkonnyal és petrezselyemmel, majd forrald össze 1 dl főzőtejszínnel. Egy-két csepp citromlével savanyítható.
Ha kész keverd össze a meleg spagettivel.

Rakott spárga
Hozzávalók: 50 dkg spárga, 20 dkg rizs, 30 dkg darált csirkemell filé, 0, 5 dl olívaolaj, ízlés szerint só, fehérbors, szerecsendió, egy csokor petrezselyem, fél liter tejföl.
A spárgát bő, mintegy 1, 5 – 2 literes sózott, cukrozott vízben főzd meg nem túl puhára, majd csepegtesd le.A rizst vízben, a szokásos módon párold meg, majd a felét halmozd egy kiolajozott tepsi, vagy jénai tál aljára. A másik felét keverd össze a darált hússal, ízesítsd sóval, fehérborssal, apróra vágott petrezselyemmel, majd terítsd rá a rizsre. Végezetül fedd be az előfőzött spárgával. Szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval és öntsd rá a tejfölt. Forró sütőben kb. 40-45 perc alatt elkészül.(Ízletes változatot kapsz, akkor is, ha a darált húst, nagyobb darabokra vágott sóval, borssal, citromlével fűszerezett tengeri halfilé darabokkal heyettesíted. Ebben az esetben, csak fele annyi rizst kell használni.)
Spárgafőzelék
Hozzávalók: 40-50 dkg spárga, 5-6 dkg vaj, ízlés szerint só, cukor, citromlé, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 2 dl tejföl, 2-3 púpos evőkanál liszt.
A spárgát tisztítsd meg, vágd fel kisebb darabokra és vajon párold meg. Szórd rá az őrölt pirospaprikát, majd engedd fel kb. 2-3 dl vízzel. Ízesítsd sóval, cukorral, néhány csepp citromlével és alacsony hőmérsékleten forrald fel. A tejfölt keverd össze 2-3 evőkanál liszttel, majd 1-2 dl vízzel keverd csomómentesre és ezzel sűrítsd be a főzeléket. Lassú tűzön, hagyd hogy öszerottyanjon.

Spárga sajtos-tejfölös mártással
Hozzávalók: 50 dkg spárga, 3 dkg vaj, 4 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 citrom, 1 kávéskanál liszt, só, 15 dkg füstölt sajt.
A megtisztított spárgát sós-cukros forrásban levő vízben főzd meg, majd leszűrve fektesd egy tűzálló tálba. Egy serpenyőben keverd össze a tejfölt a tojás sárgákkal, a citrom levével, a vajjal, a liszttel. Hígítsd 1,5 dl spárgalével és főzd sűrűre. Ezzel locsold le spárgát, tetejét szórd meg bőségesen reszelt sajttal. Sütőbe, kiseebb lángon 20-30 perc alatt elkészül.

Zöldspárga saláta
Hozzávalók: 50 dkg zsenge zöldspárga, kb. 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, fél liter víz, fél citrom leve, 2 evőkanál bor- vagy almaecet.
Tisztítsd meg a zöldspárgát és egy uborkareszelőn gyaluld vékony szeletekre. Az öntethez keverd össze a cukrot, sót, ecetet, a fél citrom levét, és öntsd fel kb. 0,5 dl hideg vízzel és keverd össze a spárgával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top