Nevenincs2

CSÚCSON VANNAK A MAGYAROK,
mégis elégedetlenek szexuális életükkel

Budapest, 2007, április 18. – A Durex szexuális elégedettséget vizsgáló független felmérése szerint a magyarok 70%-a éri el az orgazmust szeretkezés közben. Ennek ellenére, csak minden második ember elégedett a szexuális életével. Még ennél is megdöbbentőbb, hogy a közhiedelemmel ellentétben, inkább a nők érzik úgy (51%), hogy elégedettek az ágyban, mint a férfiak (46,5%).

A Durex Nemzetközi Szexuális Egészség Kutatás eredményei azt mutatják, hogy a szexuális elégedettség pozitív fizikai és érzelmi élményeken alapul. Nem elég, ha minden héten jó esetben kétszer szeretkeznek a párok. Ezeknek az együttléteknek elég tartalmasnak kell lenniük ahhoz, hogy az orgazmus elérésén túl a felek mind fizikailag, mind lelkileg kielégültnek érezzék magukat.

A magyar szexuális szokásokat vizsgáló felmérés szerint, hazánk sajnos elég gyenge elégedettségi adatokkal rendelkezik. Annak ellenére, hogy a magyarok 72 %-a az egészséges élet fontos részének tekinti a jó szexuális életet, nálunk minden második ember érzi csak elégedettnek magát szexuális téren. Ez alapján azt a következtetést lehet levonni, hogy nem fordítunk sem elég energiát, sem elég figyelmet egymásra az ágyban. Ennek okai nagyon összetettek, és mégis egyszerűek. A túlterheltség, teljesítménykényszer, és pörgés uralja mindennapjainkat a szükséges és ajánlott napi mozgás, egészséges táplálkozás, és az egyszerű relaxálás helyett. Így nem is csoda, hogy nem tudjuk azt nyújtani az ágyban, amit szeretnénk. Lehet, hogy mi vagyunk a vezetők orgazmusok terén, de mégis, mennyire tudunk kikapcsolódni a szex alatt, és csak arra koncentrálni?

A magyarok egy igen szép eredménnyel büszkélkedhetnek. A megkérdezettek közel 70%-a jut el az orgazmusig a szexuális együttlét során, a nemzetközi kutatás szerint világszinten ez az érték csupán 48%. Átlagosan megállapítható, hogy egyharmaddal több férfi éri el az orgazmust (87%), mint nő (53%) Magyarországon. Mégis, csak minden második magyar elégedett szexuális életével. Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy a nők nagyobb arányban (51%) elégedettebbek a jelenlegi szexuális életükkel, mint a férfiak (46,5%).

Dr. Erős Erika, szexuálpszichiáter szerint ennek oka abban rejlik, hogy a nők eleve alacsonyabbra teszik elvárásaikat szexuális igényeik terén, így már egy jó együttlétnek könyvelik azt a közösülést, ami már egy kicsit is jó.

Durex Nemzetközi Szexuális Egészség Kutatás szerint globális szinten, a legmagasabb elégedettségi értéket Nigériában regisztrálták, ahol a megkérdezettek 67%-a vélekedett teljes elégedettségről. Második helyen Mexikó áll, ahol a lakosság 63%-a nyilatkozott hasonlóan. A legalacsonyabb értéket Japánban regisztrálták, ahol a megkérdezettek csupán 15%-a elégedett. A franciák 20%-os eredménye is igen alacsonynak számít.

A szexuális élet gyakorisága terén az élen jellemzően a trópusi és mediterrán nemzetek állnak. A görögök vezetnek 164 alkalommal, őket követik a brazilok 145 szexuális együttléttel évente. A lengyelek átlagosan évente 143 alkalommal élnek nemi életet, ami jóval meghaladja a világátlagnak számító 103 intim együttlétet. Ehhez képest a japánok csak 48-szor, míg meglepő módon, az amerikaiak 85-ször szeretkeznek évente.

A hazai kutatás alapján a magyarok a szexuális aktivitás terén az európai és globális középmezőnyben szerepelnek évi 112 szeretkezéssel. A boldog szexuális együttlét egyik kulcs eleme a kölcsönös tisztelet. Mégis, Magyarországon a szexuálisan elégedettek 66%-a érzi csak, hogy partnerétől megkapja a kellő tiszteletet a szeretkezés ideje alatt.

A megkérdezettek több mint fele érzi fontosnak, hogy a szexben kísérletezni is kellene különböző játékok és segédeszközök alkalmazásával a szexuális elégedettség növelésének érdekében. Sok magyar szeretné kipróbálni a szerepjátékot (30%), míg mások a masszázst (28%), az anális szexet (33%), telefonszexet (15%), és erotikus anyagokat (16%) részesítenék előnyben a szex izgalmasabbá tételéhez.

Mindezen felül, a magyarok 58%-a a szexuális életük javítását a kevesebb stressztől és közel 55% a zavartalan együttlétektől várná. A férfiak egynegyede több kommunikációt és intimitást kívánna belevinni a párjával töltött intim órákba, míg a nők egyharmada kevésbé szeretne gátlásos lenni az ágyban. Mind a nők, mind a férfiak egynegyedénél jelentkezik a magasabb libidószintre való igény.

A magyar kutatásból az is kiderül, hogy a fájdalom és a különböző nemi problémák is befolyásolják az elégedettségi fokozatot. A nők több mint 50%-a tapasztalt már fájdalmas szexet. Ez az arány a férfiaknál nem olyan kimagasló. 20% tapasztalt már fájdalmat a közösülés ideje alatt. A hüvelyi szárazság egy igen komoly kamaszkori probléma a lányoknál. Talán éppen ezért szembetűnő az 50%-os adat a megkérdezettek körében. A férfiak 40%-a tapasztalt már erekció problémát. Ezzel a panasszal túlnyomórészt a 45 éves és az afölötti korosztály küszködik.

„Az egészséges szexuális élet érdekében – főleg a férfiaknál – nem elég fontolóra vennünk hogyan javíthatnánk állapotunkon, hanem fontos lenne orvossal is megbeszélni, hogyan lehet megoldani a problémákat annak érdekében, hogy saját és partnerünk szexuális élete is javulni.” – nyilatkozta Kevin Wylie, az Európai Szexológiai Társaság és Nemzetközi Szexológiai Szövetség tagja.. „A szexuális problémák legyőzésével sikeresen elérhetjük azt, hogy elégedettebbek legyünk.” – teszi hozzá.

Magyarországon a szexuálisan elégedetlen nők 53 %-a tapasztalt már hüvelyi szárazságot, míg a férfiak 49 %-a erekciós problémát.

Szerkesztői megjegyzés:

A magyarországi, független Durex kutatás a szexuális élet minden aspektusát magába foglalja azzal a törekvéssel, hogy feltérképezze a szexuális jóllétet meghatározó szempontokat.
Az általános szexuális elégedettségre vonatkozó felmérés csak egy részét képezi egy rendkívül összetett kutatásnak. A kísérletezési kedv, az örömszerzés, a szexuális élet érzelmi oldala, az első nemi együttlét, valamint a szexuális oktatás témakörében további eredmények várhatók.
A Durex szexuális elégedettséget vizsgáló kutatás magyarországi felmérését a Millward Brown piackutató cég koordinálta, a kutatásban 1500 ember vett részt és leképezi a magyar társadalmat nemre, korra és településtípusra tekintettel.

A Durex Nemzetközi Szexuális Egészség Kutatás címet viselő felmérése 26,032 embert ért el a világ 26 országában.
A kutatást a következő országokban végezték el: Ausztrália, Ausztria, Brazíla, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Görögország, Hong Kong, India, Olaszország, Japán, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Új-Zéland, Nigéria, Lengyelország, Oroszország, Szingapúr, Dél-Afrika, Spanyolország, Svájc, Thaiföld, Egyesült Királyság, USA.

További információért látogasson el a www.durex.hu vagy a www.durex.com oldalakra.

További információ:

ROWLAND
Ivicz Andrea
Tel: 345 93 97
Mobil: 30/2112-454
E-mail: andrea.ivicz@publicis-consultants.hu

SSL-International Magyarország Kft.
Krassovics Miklós
Tel: 350 87 32
E-mail: miklos.krassovics@ssl-international.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top