Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg borjúpacal
- 1,5 kg borjúláb
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- fél fej lilahagyma
- 2 liter borjú alaplé
- 1 kiskanál fehérborecet
- negyed citrom leve
- 1 kiskanál mustár
- 10 dkg zöld lencse
- 8 dkg vaj
- fél csomag snidling
- só, bors, babérlevél
- liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az előkészített, tisztított pacalt és borjúlábat megfelelő edényben feltesszük a tűzhelyre bő vízben sóval, egész borssal, babérlevéllel, vörös- és fokhagymával abálni. (Vagyis alacsony hőfokon több órán keresztül puhára főzzük). Ha megpuhultak, a borjúlábról eltávolítjuk a csontokat, és hűtőben kihűtjük. Ezután igyekezzünk minél vékonyabb szeleteket vágni belőle, amit majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába tudunk forgatni. A pacalt vékony, hosszúkás csíkokra vágjuk.
Egy edényben borjú alaplevet forralunk (a bátrabbak készíthetik az alaplé helyett abalével is, így markánsabb lesz az étel íze), beletesszük a fehérborecetet, a mustárt, a citrom levét (óvatosan, nehogy túl savanyúvá váljon az étel!), hozzáadjuk a zöld lencsét, ami kb. 20 perc alatt megfő, majd jöhet a csíkozott pacal. Ha szükséges, az elpárolgott folyadékot pótoljuk, majd visszaforralás után hideg vajdarabkákkal dúsítjuk és sűrítjük az ételt.
Megszórjuk frissen vágott snidlinggel, a tetejére pedig a bundázott, kisütött borjú lábát rakjuk. Tálalás előtt megszórjuk nyers, finomra vágott lila hagymával.
Tipp: A zöld lencse delikátboltokban kapható, helyettesíthetjük sima lencsével, de akkor azt előbb külön főzzük puhára az abalében, és a végén keverjük az ételhez. |
A legfrissebb szám tartalmából: • Bográcsban főtt ínyencségek |