Mivel a mai tempó nem nagyon engedi meg, hogy heti rendszerességgel hosszú órákat töltsünk kenyérsütéssel, és sokan a kovászkészítéssel sem akarnak bajlódni, Bereznay Tamás olyan recepteket ajánl, melyeket egyszerű élesztővel is elkészíthetünk. Igyekeztünk az alapkenyeret különböző töltelékekkel feldobni, hogy mindenki találjon az ízlésének megfelelő darabokat.
Diós kenyér |
Hozzávalók:
* 70 dkg sima liszt
* 20 dkg rozsliszt
* 3 dkg élesztő
* 1 evőkanál (2,5 dkg) só
* 0,6 dl dióolaj
* 0,55 l víz
* 1 teáskanál porcukor
* 10 dkg durvára vágott dió
Elkészítés:
Tipp: Ha nincs dióolajunk, használhatunk helyette olíva- vagy étolajat is. Dióolajat egyébként ma már a legtöbb hipermarketben is beszerezhetünk. |
A lisztet átszitáljuk, és langyos helyen hagyjuk. A vizet kissé meglangyosítjuk, kevés cukrot hozzáadunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a liszthez, és az olajjal, valamint a dióval együtt géppel vagy kézzel összedagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, 2 nagyobb kenyeret (esetleg kisebb méretű, hosszúkás alakú zsemléket) formázunk belőle, letakarva langyos helyen 10 percig kelesztjük, majd tepsire tesszük, vízzel megkenjük, és 180 C fokra előmelegített sütőben – a cipók méretétől függően – 15-45 perc alatt ropogósra sütjük.
Olívabogyós kenyér |
Hozzávalók:
* 90 dkg liszt
* 3 dkg élesztő
* 1 evőkanál só
* 0,6 dl olívaolaj
* 0,55 l víz
* 1 teáskanál porcukor
* 5-5 dkg zöld és fekete magozott, karikára vágott olívabogyó
Elkészítés:
Tipp: Nincs egyszerűbb és finomabb vacsora (vagy előétel) az extra szűz olívaolajba mártogatott friss kenyérnél, akinek vékonyra szelt prosciuttója is van mellé, már tényleg a mennyországban érezheti magát. |
A lisztet átszitáljuk, és langyos helyen hagyjuk. A vizet kissé meglangyosítjuk, kevés cukrot hozzáadunk, belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a liszthez, és az olívaolajjal együtt gépben vagy kézzel bedagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, beledolgozzuk az olívabogyókat. 3 egyforma cipót vagy (a képen látható) fonott zsemléket formázunk belőle, a tetejüket bevagdossuk. Tepsire tesszük, 10 percet kelesztjük, majd vizes ecsettel megkenjük, és 180 C fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
Hagymás bagett |
Hozzávalók:
* 90 dkg liszt
* 3 dkg élesztő
* 1 evőkanál só
* 0,6 dl olívaolaj
* 0,55 l víz
* 1 teáskanál porcukor
* 1 fej vöröshagyma
* kevés olaj
* fekete bors
Elkészítés:
Tipp: Igény szerint még ropogósabbá tehetjük a kenyér héját, ha sülés után nagyon kevés vízzel megspricceljük, és kis időre konyharuhával letakarjuk. |
A lisztet átszitáljuk, langyos helyen hagyjuk. A vizet kissé meglangyosítjuk, kevés cukrot hozzáadunk, belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a liszthez, és az olívaolajjal együtt gépben vagy kézzel összedagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A hagymát finomra vágjuk, és az olajon világosbarnára pirítjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, beledolgozzuk a lepirított hagymát és kevés durvára őrölt borsot. Négy egyforma darabba vágjuk, mindegyikből hosszú rudat formázunk, és a tetejüket ferdén bevagdossuk. Tepsire tesszük, 10 percet kelesztjük, majd vizes ecsettel megkenjük, és 180 C fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.