Életmód

Rád hogyan hat az időjárás?

A közvélekedés már hosszú ideje úgy tartja, hogy összefüggés van a hangulatunk és az időjárás között. Néhány ember ki nem állhatja az esőt, mások pedig csak akkor érzik jól magukat, amikor érzik a nap meleg sugarait a vállukon.

Azonban tényleg az esőtől leszünk szomorúak és valóban a napfény derít jókedvre bennünket? Az Emotion szakfolyóiratban megjelent új tanulmány ezt a közvélekedést próbálta megvizsgálni közel 500 kamasz és édesanyáik részvételével. Az eredmények azt mutatták, hogy néhányunk esetében az időjárás valóban befolyásolja a kedélyállapotot.
A holland Utrechti Egyetem kutatói dr. Tom Frijns vezetésével három csoportra osztották az alanyokat: „nyárimádókra”, „nyárgyűlölőkre” és „esőgyűlölőkre”. A nyárimádók a kamaszok 17 százalékát, a nyárgyűlölők a 27 százalékát, az esőgyűlölők pedig 9 százalékát tették ki. A fennmaradó csoport kedélyállapotát a vizsgálat szerint semmilyen időjárás nem befolyásolta.
A hangulat és az időjárás kapcsolata érdekes módon örökletesnek mutatkozott: a nyárimádó édesanyáknak a véletlennél nagyobb gyakorisággal volt olyan gyermekük, akik szintén a nyárimádó csoportba kerültek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top