Életmód

Nagy derékbőség, alacsony IQ?

Az alacsony intelligenciaszinttel rendelkező fiúk esetében nagyobb a valószínűsége a későbbi elhízásnak – derül ki egy friss tanulmányból.

Az Amerikai Szív Társaság Orlandóban megrendezett éves konferenciáján közzétett svéd kutatás szerint azoknak a svéd férfiaknak, akik 18 éves korukban a legalacsonyabb IQ-val rendelkeztek, 40 éves korukban magasabb volt a derék-csípő hányadosa, mint a magasabb IQ-szinttel rendelkező társaiknak. Köztudott, hogy az alma típusú testalkattal rendelkezőkben nagyobb a szívbetegség kockázata, mint a körte típusúakban. A kutatók nem tudtak magyarázatot adni a késő kamaszkori IQ és a derékbőség összefüggésére.
Dr. Jerzy Leppert, az Uppsalai Egyetem kutatócsoportjának vezetője szerint az üzenet egyértelmű. Változtatni kell az elhízás elleni jelenlegi stratégiák fókuszán, és jobban kell összpontosítani azokra a csoportokra, amelyek nagyobb valószínűséggel nyerhetnek a programok révén, így például az alacsonyabb intelligenciaszintűekre. A kutatás során 34 400 férfit vizsgáltak, akiknek adatait egy egészségügyi felmérés keretében gyűjtötték össze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top