Életmód

Könnyebben fogy, aki piros tányérból eszik

Akár 40 százalékkal is kevesebbet esznek azok, akik piros színű tányérból falatoznak – ez derül ki egy friss felmérésből.

Egy német és svájci tudósokból álló kutatócsoport szerint ugyanis a piros szín veszélyt jelez, ami az étkezések vagy az alkohol fogyasztás során megálljt parancsolhat az agynak. A kutatók szerint ezért a piros szín alkalmazása sokat segíthet a fogyókúrázóknak vagy az alkoholproblémákkal küzdőknek.
„A piros szín valamilyen ősi riasztáshoz köthető” – jegyezte meg Ursula Arens, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője.
A kutatás során 41 férfi hallgatót kértek meg arra, hogy piros vagy kék csészékből igyanak teát. Érdekes módon az önkéntesek 44 százalékkal kevesebbet fogyasztottak a piros csészékből. Hasonló eredményeket hozott a második kísérlet is, amikor 109 embert kértek fel, hogy fehér, kék vagy piros tányérból egyenek. A kutatók szerint az eredmények alapján a kormány több piros színt használhatna: az egészségtelen ételeket például piros csomagolással árulhatnák a boltok polcain. Sőt, a kocsmákban is használhatnának több piros színt a túlzott alkoholfogyasztás elkerülése érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top