nlc.hu
Életmód
Rosszul járhatnak az elhízott nők

Rosszul járhatnak az elhízott nők

A legújabb kutatások szerint egyre elterjedtebb az a nézet, miszerint a túlsúlyos nők lustábbak és rosszabbul teljesítenek a munkában, mint karcsúbb kolléganőik.

A brit Manchester Egyetem és az ausztráliai Monash Egyetem közös kutatásba kezdett, hogy kiderítsék, vajon a túlsúly mennyire befolyásolja az emberek véleményét. A kutatásba 102 diákot vontak be, akiket arra kértek, hogy nézzék át 12 nő önéletrajzát. Az önéletrajzok közül hatnál a kutatók csatoltak egy, súlycsökkentő műtétjük előtt és után készült fényképet is. Ezután arra kérték a diákokat, hogy képzeljék bele magukat egy munkaadó helyzetébe, és rangsorolják a jelölteket aszerint, hogy kiket tartanak a legalkalmasabbnak a munkára. Ezenkívül megkérték őket, hogy minden jelentkezőt értékeljenek, mennyire lennének jó vezetők, jó munkaerők, és milyen kezdő fizetést kaphatnának. Az eredményekből kiderült, hogy a diákok a karcsúbb jelölteket tartották jobbnak az állásra, és jövőbeli karrierjüket is sikeresebbnek vélték. A fizetések megtippelésénél ráadásul az elhízott nők esetében alacsonyabb összeget is feltételeztek a résztvevők. „Kutatásaink eredményei azt mutatták, hogy egyértelműen jelen van az elhízással kapcsolatos diszkrimináció, és főként a nőket érinti” – mondta Kerry O’Brien, a kutatás vezetője, hozzátéve, hogy ez az előítélet részben azt tükrözi, ahogyan az emberek magukról gondolkodnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top