Életmód

Okosabb lehet a gyerek, ha egészségesen táplálkozik

Némileg magasabb azoknak a gyerekeknek az intelligenciaszintje, akik egészségesen étkeznek, mint azoké, akik gyorsételen nőnek fel – ezt az eredményt hozta ki egy 8 éven át tartó kutatás.

Dr. Lisa Smithers, az Adelaide Egyetem közegészségügyi tanszékének kutatója több mint 7000 kisgyerek étkezési szokásait és intelligenciahányadosát vizsgálta meg a kutatás 8 éves időtartama alatt. A gyerekeket születésüktől fogva megfigyelés alatt tartották a tudósok, és féléves, tizenöt hónapos, valamint kétéves korukban részletes jelentést írtak az étkezési szokásokról.
„Az első két évben az agyszövet fejlődése miatt nagyon fontos, milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe – nyilatkozta dr. Smithers. – Ez a tényező jelentősen befolyásolhatja a későbbi intelligenciahányadost. Vizsgálati eredményeink szerint a hat hónapos korukban anyatejen és 15–24 hónapos koruk között zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrenden élő gyerekek IQ-ja két ponttal magasabb volt nyolcéves korukban, mint az átlagos étrenden élőknek. Ezzel szemben a rendszeresen egészségtelen ételeket, kekszeket, cukorkákat, cukros üdítőket és chipset fogyasztó gyerekek intelligenciahányadosa két ponttal alacsonyabb volt a nagy átlaghoz képest – folytatta a kutató. – Bár ezek a különbségek nem olyan jelentősek, mégis egyértelműen bizonyítják, hogy az első két évben milyen nagy szerepet játszik az étrend a későbbi intelligenciaértékek kialakulásában. Emiatt rendkívül fontos, hogy gyerekeink ételeinek kiválasztásakor a hosszú távú következményekre is tekintettel legyünk.”
A kutatás részletes leírása a European Journal of Epidemiology című tudományos szaklap online kiadásában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top