Életmód

Jógával a terhességi depresszió ellen

A terhesség alatti hangulatingadozások hatékony, ugyanakkor kíméletes ellenszere lehet a rendszeres jógázás – állítják a Michigan Egyetem kutatói.

A legtöbb várandós nőt megviseli a hormonális ingadozás, ami negatívan vagy éppen pozitívan befolyásolhatja a hangulatukat. Minden ötödik terhesség esetében azonban ennél súlyosabb tünetek is felléphetnek: a hormonális változások hatására akár depresszió is kialakulhat. A gyógyszeres kezeléstől mégis a legtöbb kismama ódzkodik, mivel féltik a baba egészségét.
A Michigan Egyetem kutatói a depresszió szempontjából magas kockázatú 12 és 26 hetes várandós nőket vontak be a kísérletbe. A kismamákat arra kérték, hogy a 10 hetes kutatási időszak alatt rendszeresen vegyenek részt 90 perces, kismamák számára tartott jógaórákon. A kutatás végére az anyák arról számoltak be, hogy depressziós tüneteik csökkentek, és később, a szülés után jobban is kötődtek babáikhoz.
A kutatás vezetője, Maria Muzik elmondta: „Az eredményeink ígéretes első bizonyítékot nyújtanak arra, hogy a jóga hatékony alternatívája lehet a gyógyszeres kezeléseknek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top