Életmód

Kiből lesz jó szülő?

Minél jobb társ valaki, annál jobb szülő válik belőle – állítja egy friss kutatás.

Abigail Millings, a Bristol Egyetem munkatársa és kutatótársai arra voltak kíváncsiak, hogyan hatnak egymásra az ember életében a különféle szerepkörök, jelen esetben a társkapcsolat, valamint a szülői feladatkör. A kutatásba 125 olyan párt vontak be, akiknek 7-8 év közötti gyerekeik voltak, és valamennyiüknél kielemezték azt, hogy mennyire ragaszkodnak egymáshoz, milyen módon viszonyulnak gyermekeikhez, valamint mennyire képesek megérezni, milyen jellegű gondoskodásra van szüksége a másiknak, azaz mikor kell felvidítani, mikor kell együtt szomorkodni vele.
A szakemberek megállapították, hogy ugyanaz a készség tesz valakit gondoskodóvá a párja felé, mint a gyereke felé, vagyis ha valaki az egyik kapcsolatában képes a másik érzéseire ráhangolódni, vele együtt érezni, akkor ugyanezt egy más jellegű kapcsolatában is képes megtenni. A szakemberek szerint tehát minél jobb társ valaki, annál jobb szülő lesz, mivel a párunkról való gondoskodáshoz, a vele való törődéshez ugyanarra a képességre van szükségünk, mint amire a gyerekneveléshez.

Te mit gondolsz a kutatás eredményeiről? Szerinted mitől függ, kiből lesz jó szülő?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top