Életmód

5 módszer a lelki békéért

Stressz, depresszió, fóbiák – bármilyen lelki problémáról legyen szó, tucatnyi tréning, terápia kínálkozik a megoldásukra. Összeállításunkból kiválaszthatod, melyik programra van szükséged.

Katathym Imaginatív Pszichoterápia

A tudatalattit segítségül hívó KIP módszer mélyen elfojtott problémáink felderítésére szolgál. Egy német pszichiáter, Hanscarl Leuner fejlesztette ki az 1950-es években. Megvizsgálta, mely szimbólumok hatnak leginkább az érzelmi világunkra, és a tapasztalatai alapján kiválasztott 12 képet – például a hegyet, a rétet, a patakot, a házat és a vulkánt. A terápia relaxációval kezdődik, amikor módosult tudatállapotba kerülünk, és nyitottabbá válunk a tudatalattink üzeneteire. Ekkor a pszichológus megkér minket, hogy képzeljünk el valamit (kezdetben egy egyszerű természeti képet), aminek a legapróbb részleteit is körüljárjuk vele. „Ha pozitív hangulatba kerülünk ettől, abból töltekezünk. A rossz érzések azonban veszélyre, fenyegetettségre utalnak. Ilyenkor az a feladatunk, hogy az így felbukkanó múltbeli élményt, traumát feltérképezzük, majd tudat alatti szinten átírjuk – mondja Zala Mónika pszichológus. – Ez a módszer mindenféle pszichés betegség esetén hatékony, de főleg akkor, ha a páciens nem tudja szavakkal megfogalmazni, mi okozza a problémáját. A szimbólumokba még a legrejtettebb traumák is kivetítődnek.”
Még több információ: www.harmoni.hu/imaginacio.html

Williams Életkészségek Program

A legtöbb konfliktusunk és számos testi-lelki betegségünk is a stressz számlájára írható. Az amerikai pszichológus házaspár, dr. Virginia Williams és dr. Redford Williams 15 évvel ezelőtt ebből kiindulva állította össze tréningjét. A stresszkutatás legfrissebb eredményeire és több évtizedes csoportterápiás tapasztalataikra építettek. Ma már hazánkban is elérhető a program a Selye János Magyar Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaságnak köszönhetően. „Legalább 15 készséget tanítunk meg a 16-20 órás program alatt – mondja Kiss Zoltán pszichológus. – Közvetlen feszültségcsökkentő módszereket, légzőgyakorlatokat és olyan kommunikációs technikákat mutatunk meg, melyekkel könnyen kezelhetünk stresszes helyzeteket. Eljátszunk konkrét szituációkat, például azt, hogyan érdemes beszélni a kamaszokkal, a hatalmaskodó főnökkel vagy a párunkkal. De az is tanulságos, amikor a magánélet és a munkahelyi elvárások összehangolása kerül porondra. Mindenkivel egyénileg is foglalkozunk, de a program igazi ereje a csoportban rejlik, hiszen a résztvevők egymástól is sokat tanulhatnak.”
Még több információ: www.eletkeszsegek.hu

5 módszer a lelki békéért


Gondness tréning

A gond, ha gondolattá érik, megoldhatóvá válik. Ez az alapelve a Gondness tréningnek, amelyet dr. Herczeg Zsuzsanna belgyógyász, pszichoterapeuta dolgozott ki. Praxisában azt tapasztalta, hogy minden betegség az egyensúly megbomlásából fakad. „Ha meg akarjuk oldani a problémáinkat, akkor rá kell jönnünk, hol borult fel a harmónia az életünkben – mondja Herczeg Zsuzsanna. – Mivel ez számos területen előfordulhat, megoldására kialakítottam egy komplex, önfejlesztő tréninget. A Gondness háromnapos programon szó esik az egészséges táplálkozásról, a megfelelő sportág kiválasztásáról, a nőiesség és a férfiasság megéléséről, valamint a hatékony önérvényesítésről. A módszer legfontosabb eleme az autogén tréning, relaxált állapotban ugyanis összehangolhatjuk a bal és jobb agyféltekénk működését, ami mindenfajta egyensúly megteremtéséhez nélkülözhetetlen.”
Még több információ: www.gondness.hu


Virtuálisvalóság-terápia

A különböző fóbiákat a hagyományos pszichoterápiában úgy kezelik, hogy elképzeltetik velünk a félelmet kiváltó helyzeteket. Ha már gondolatban sikerült legyőznünk a szorongásunkat, a szakember a félelmet okozó helyszínre kísér minket, ahol élesben is megtanulhatjuk kezelni a fóbiánkat. A virtuálisvalóság-terápiában ez a folyamat egyszerűbben zajlik. Egy székben ülve 360 fokban elénk vetítik a különböző szituációkat. Olyan élethűen, hogy úgy érezhetjük, ott vagyunk a helyszínen. Először egy tó partján találjuk magunkat, ahol relaxált állapotba kerülünk. Ezután lépésről lépésre jutunk közelebb ahhoz, ami a szorongásunkat kiváltja. „Először a legkisebb félelmet okozó helyzetbe visszük bele a pácienst, például elé vetítjük a reptér bejáratát, és azelőtt kell elsétálnia – magyarázza dr. Simon Lajos egyetemi docens, aki az országban egyedül végez virtuálisvalóság-terápiákat a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján. – Ha sikerült a relaxációs technikával tartósan benne maradnia ebben a helyzetben, akkor beléphet a várócsarnokba. A rendszer észleli, amikor a páciens szorongani kezd, ilyenkor leáll a folyamat addig, amíg újra ellazult állapotba nem kerül. Miután megtanulta, hogy ne féljen ezekben a szituációkban, meg is szűnik a fóbiája.”
Még több információ: www.semmelweiskft.hu

Stresszcsökkentő tréning

Amikor idegesek vagyunk, sokszor a múlton rágódunk vagy a jövőn aggodalmaskodunk. Pedig ha a jelen pillanatra koncentrálnánk, a feszültségeink nagy része eltűnne. Ebből a tézisből indul ki az MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction), azaz az éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés módszere. Olyan meditációs és jógagyakorlatokat sajátíthatunk el a nyolchetes tréning alatt, amelyek segítségével megtanulhatunk a jelenben élni. „Nagyon egyszerű feladatokkal kezdünk. Először csak a légzésünket figyeljük, aztán a testi érzeteinket, majd a bennünket körülvevő hangokat, zajokat – magyarázza Fazekas Gábor MBSR-tréner. – Innen már csak egy lépés, hogy a saját érzelmeinket, gondolatainkat is tudatosan észrevegyük. Minden gyakorlat a jelen pillanatra koncentrálás képességét erősíti. Ha sikerül a mindennapokban is alkalmaznunk az éber figyelem állapotát, tudatosabban fogunk viselkedni a feszült szituációkban. Ahelyett, hogy felhúznánk magunkat, a megfigyelő álláspontjára tudunk helyezkedni.”
Még több információ: www.mbsr.hu

Te miben hiszel?Cikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.
A tartalomból:
  • „Instant megváltás nem létezik” – Interjú Müller Péterrel és Domján Lászlóval
  • Teszt – Hallgatsz a megérzéseidre?
  • A spiritualizmus reneszánsza
  • Ünnepre hangolva
  • Simítsd el a lelked ráncait
  • Te miben hiszel?
  • Hét lépés a mennyország – Zarándokutakon önmagunk felé

    Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top