Életmód

Kis túlsúllyal tovább élhetünk?

A súlyos elhízással ellentétben egy kicsi túlsúly segíthet csökkenteni a korai elhalálozás esélyét – állítja egy friss nemzetközi kutatás.

Közel hárommillió felnőtt bevonásával végzett vizsgálatokat az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja. Ezek alapján elmondható, hogy a különféle egészségügyi problémákkal küzdő betegek közül jobbak a túlélési esélyei azoknak, akiken van némi súlyfelesleg – foglalta össze az eredményeket Katherine Flegal, a központ munkatársa.
A jelenség oka egyelőre tisztázatlan: lehet, hogy a kövérebb emberek korábban fordulnak orvoshoz a problémáikkal vagy gyakrabban járnak szűrővizsgálatokra, ám az is előfordulhat, hogy ellenállóbbak a szervezetüket ért támadásokkal szemben.
Flegal és csapata 97 különböző tanulmányban szereplő betegek adatait vetette össze, mely tanulmányok a világ legkülönbözőbb részeiről – az Egyesült Államoktól kezdve Kanadán, Európán, Ausztrálián át egészen Kínáig, Japánig és Mexikóig – származtak. A szakemberek megnézték az alanyok testtömegindexét, és megállapították, hogy a normál súlyúakhoz képest az enyhén túlsúlyosaknál hat százalékkal alacsonyabb volt a halálozási esély, ugyanakkor a súlyosan elhízottak már 18 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a kezelés során. Összességében a legkevésbé elhízottak esélye az elhalálozásra öt százalékkal alacsonyabb, a leginkább elhízottaké viszont 29 százalékkal magasabb volt a normál testsúlyúakhoz képest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top