Életmód

Jót tesz a szívnek az önkéntes munka

Egészségesebb érrendszer, kiegyensúlyozott lelkiállapot, alacsonyabb testtömegindex – többek közt ezek lehetnek a következményei már akár tíz hét közösségi munkának.

Dr. Schreier a Brit Kolumbia Egyetem munkatársai segítségével az önkéntes munka és a kamaszkori egészségi állapot közti kapcsolatot vizsgálta. A kutatásban 106 városi környezetben élő tinédzser vett részt, akiket két csoportba osztottak be: az egyik csoport tagjai 10 héten keresztül rendszeresen önkénteskedtek, a többiek pedig várólistára kerültek az önkéntes munkában. A kutatók a kísérletet megelőzően megvizsgálták a résztvevők testtömegindexét és koleszterinszintjét, valamint a szív egészségére káros esetleges gyulladásos folyamatok jelenlétét. Ezenkívül a résztvevők önbizalmára, mentális egészségére, kedélyállapotára és empatikus képességeire vonatkozó kérdéseket is feltettek nekik. Az önkéntescsoport tagjai hetente egy órát töltöttek el általános iskolás korú gyerekekkel egy-egy iskola utáni foglalkozás keretein belül. 10 héttel később az ő szervezetükben alacsonyabb szinten volt a gyulladásos folyamatok jelenléte, valamint a testtömegindexük és koleszterinszintjük is csökkent a másik csoportban lévőkhöz képest. Szakértők szerint a mostani kutatások is bizonyítják, hogy a mások megsegítésébe fektetett energia nemcsak a lelki, de a testi egészséget is segítheti helyreállítani. „A leginkább empatikus és emberbarát beállítottságú önkéntesek mutatták a legnagyobb javulást a szív- és érrendszeri egészség tekintetében” – nyilatkozta Hannah Schreier, az Icahn Orvosi Egyetem kutatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top