Életmód

Rossz a memóriád? Szagolj rozmaringot!

A zamatos fűszernövény illóolaja fokozza az éberséget és a számtani készségeket is – állítják a tudósok.

A newcastle-i Northumbria Egyetem kísérlete során négy csepp rozmaring-illóolajat adagoltak egy szoba párásító rendszerébe öt perccel azelőtt, hogy az alanyok beléptek volna. Összesen 66 önként jelentkező egészséges felnőtt vett részt a vizsgálatban, közülük véletlenszerűen választották ki, kik mennek illatosított és illatosítatlan helyiségbe. Mindkettőben ugyanolyan feladatok vártak rájuk, amelyek segítettek feltérképezni a prospektív memóriájukat – például bizonyos tárgyakat kellett megtalálniuk a szobában, majd átadni a kutatóknak, akik csak akkor „súgtak”, ha a vizsgált személyek maguktól képtelenek voltak elvégezni a feladatot. Minél több segítségre volt szükség, annál alacsonyabb a pontszám. A résztvevők hangulatukra vonatkozó kérdőívet is kitöltöttek, és vérmintát is szolgáltattak, hogy kiderüljön, milyen koncentrációban van náluk jelen a memóriaserkentő hatásáról ismert 1,8-cineol, más néven eukaliptuszolaj.
A kísérletsorozat alapján a rozmaringot szimatolók memóriája 60-75 százalékkal jobb azokéhoz képest, akiket nem tettek ki az illóolaj jótékony hatásának, míg más kutatások a hosszú távú memóriával kapcsolatban elért pozitív eredményről számoltak be. Az eredmények alapján a rozmaringgal illatosított szobában jobban teljesítettek: pontosabban emlékeztek eseményekre, magasabb pontszámmal és gyorsabban oldották meg a feladatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top