Életmód

Tavaszi megtisztulás kedvenc diétáinkkal

Karcsúság, szépség, egészség és harmónia – ki ne vágyna minderre? Életmódváltással ezek könnyedén elérhetők. Kezdd a változtatást a megfelelő étrend kiválasztásával. Mi már leteszteltük, és bevált!

Gyümölcsdiéta

Ezt a fogyókúrát a kedvenc gyümölcseidből állíthatod össze. Így a kilók gyors leadása mellett méregteleníted is a szervezeted! A vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és enzimek nemcsak az egészségednek, a szépségednek és a hangulatodnak is jót fognak tenni. Minden tápanyagot megkap a szervezeted, és éhezned sem kell. Nincs más dolgod, mint beszerezni olyan gyümölcsöket, amelyek alacsony szénhidrát- vagy magas rosttartalmúak. A glikémiás index (GI) mellett figyelned kell a glikémiás terhelésre (GL – a Glycemic Load kifejezésből) is, mert a szénhidrát milyenségén kívül a mennyisége is számít. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek általában alacsony glikémiás terheléssel is rendelkeznek. Ám van néhány magas GI-jű étel, aminek a glikémiás terhelése még elfogadható a fogyáshoz. Ilyen a sárgarépa, a dinnye. A diéta lényege, hogy rengeteg alacsony és egy kevés közepes GI-jű gyümölcsöt kell fogyasztani némi sovány fehérjével és zöldséggel kiegészítve. Ezeket ne préseld, inkább darabold, hiszen a bennük lévő rostokra nagy szükséged van! A másik szabály, hogy a gyümölcsöt és a fehérjét külön fogyaszd, mert így gyorsabb lesz az emésztésed, és ez segít a fogyásban.

Tipp – Alacsony GI-jű gyümölcsök: alma, narancs, eper, szeder, málna, fekete és vörös áfonya, rebarbara, grépfrút, citrom, lime, őszibarack, nektarin, sárgabarack, meggy, szilva, sárgadinnye, avokádó, kókusz. Alacsony GI-jű zöldségek: csírák, brokkoli, karfiol, káposzta, spárga, uborka, zellerszár, retek, spenót, sóska, saláta, paradicsom, paprika. Kis mennyiségben ehetsz hagymát, sárgarépát, padlizsánt is.

Tavaszi megtisztulás kedvenc diétáinkkal

 

Flexitariánus étrend

Ha kacérkodsz a vegetáriánus étkezéssel, de a húsról nem tudsz teljesen lemondani, akkor ezt az étrendet neked találták ki. A zöldség-, gyümölcs- és gabonaalapú táplálkozás mellett itt ugyanis megengedett némi hal, illetve fehér hús fogyasztása, de a súlycsökkenés érdekében igyekezz minél több húsmentes napot beiktatni a hetedbe. Próbáld meg lecserélni növényi eredetű alapanyagokra, például tofura, szójára vagy szejtánra (búzahúsra). Darált hús helyett használj szójagranulátumot, zabpelyhet, gabonát vagy csicseriborsót. A felvágottakat sajtból, élesztőből, zöldségekből készült krémekkel, pástétomokkal helyettesítsd, de a szójafelvágott is jó választás. A főzelékeket, tésztaféléket spenóttal, juhsajttal vagy zöldségragukkal tálald. Használj olyan szószokat, mártásokat, amelyeket húsos ételeken megszoktál (pl. vadas-, gomba-, szójaszósz). A levesekhez adj gabonát vagy édesburgonyát, proteinben gazdag babféléket, és egyél hozzájuk pirítóst.

Tipp – Lecsós szejtánszelet
50 dkg paradicsomból, 6 db paprikából és 1 fej vöröshagymából készíts lecsót. A felét tedd a tepsi aljára, fektess rá karikára vágott krumplit, aztán néhány szelet szejtánt, majd a tetejére karikázz cukkinit, és öntsd le a megmaradt lecsóval. Alufóliával lefedve süsd kb. fél órán át. Végül reszelj rá sajtot, tedd vissza pár percre az egészet a sütőbe, hogy rápiruljon, és már fogyaszthatod is.

Gabonamentes diéta

A gabonák, a burgonya, az édességek és más, keményítővel és cukorral teli élelmiszerek megjelenése óta rendkívül sok szénhidrát kerül az asztalunkra. A szervezetünk azonban képtelen ezt a mennyiséget feldolgozni, így a felesleget inzulin segítségével zsír formájában elraktározza a szövetekben. Mindez elkerülhető speciális étrenddel, és le is adhatsz a pluszkilókból. Csupán három napot kell kibírnod, hogy megtörd a cukrok, a gabonák és a keményítők iránti vágyat. Ehetsz húst, halat, tojást, minimális keményítőtartalmú zöldségeket (kígyóuborka, répa) és kevés savanyított tejterméket. De minden lisztet vagy cukrot tartalmazó fogást mellőzni kell, mint ahogy a rizst, a burgonyát, a kukoricát, hüvelyeseket. az olajos magvakat vagy a gyümölcsöket is. Kétóránként kell enni a három napban, hogy megelőzd a szénhidrátok iránti sóvárgást. A negyedik naptól – egészen addig, amíg el nem éred a kitűzött testsúlyt – áttérhetsz a napi ötszöri étkezésre. A leggyorsabb fogyás akkor garantált, ha a tejtermékekről, a gyümölcsökről, a hüvelyesekről, a kávéról, a fekete teáról továbbra is lemondasz, ugyanúgy, mint a lefekvés előtti nassolásról. Az ideális alak elérése után a hüvelyeseket, a gyümölcsöket és a magvakat visszaillesztheted az étrendedbe.

Mintaétrend 3 napra

Reggelire:
• Tükörtojás kecskesajttal és paradicsommal
• Fűszeres túrókrém retekkel és újhagymával
• Kefir uborkacsíkokkal
Tízóraira:
• Bébispenótos madársaláta balzsamecetes olívaolajos öntettel
• Caprese saláta
• Csirkemellsonka paprikával
Ebédre:
• Grillezett csirkeszárnyak tejfölös uborkasalátával
• Húsleves gazdagon, tészta nélkül
• Girosztál
Uzsonnára:
• Paprikaszeletek körözöttel töltve
• Zöldsaláta
• Zöldségturmix
Vacsorára:
• Parmezánnal szórt fűszeres sült padlizsánkarikák
• Zöldfűszeres tengerihal-filé citrommal és párolt spárgával
• Pulykafasírt cukkinis lecsóval
Nassolásra: Tojás, sárgarépacsíkok, natúr joghurt, pár falat kecskesajt

 

Egy skizofrén férfi vallomásaCikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.

A tartalomból:

  • Ha egy nő gyereket akar
  • Miért nem tudnak a nők várni – Vámos Miklós írása
  • Az illatok ereje – beszélgetés Zólyomi Zsolt parfümőrrel
  • A futás és ami mögötte van
  • Tavaszi megtisztulás – Kedvenc diétáink
  • Lelki tréning esküvő előtt
  • Anyut akarom! – Szeparációs szorongás kisgyerekkorban
  • Miért jó megbocsájtani? – Beata Bishop írása

    Ha szeretnél előfizetni a Nők Lapja Pszichére, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top