Psziché

Simogató érintés

Az érintés az első nyelv, amit megtanulunk. Általa szavak nélkül is képesek vagyunk nyugalmat, biztonságot, szeretetet adni. Ez az alapja a babamasszázsnak, ami nemcsak a piciknek, de az anyukáknak is segít az ellazulásban.

Egy kisbabának, aki máshogyan még nem tud kommunikálni, a simogatás azt jelenti: óvnak és szeretnek engem. Jó hír, hogy az ösztönös és természetes gesztus továbbfejleszthető: a babamasszázs alapmozdulatai védőnők, internetes oktatófilmek vagy könyvek segítségével könnyen elsajátíthatók. Íme néhány fontos tanács.

1. Zenével párosítsuk!
Azon túl, hogy a babamasszázs erősíti a szülő-gyermek kötődést, jó hatással van az ideg- és az immunrendszer működésére, serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést. Legideálisabb a kicsi másfél-két hónapos korában elkezdeni. Betehetünk egy kellemes zenét, de az is elegendő, ha közben mi énekelünk vagy kedvesen beszélünk gyermekünkhöz.

Simogató érintés

2. Külvilág kizárva!
Ne masszírozzuk a kicsit, ha beteg, láza van, éhes, vagy épp ellenkezőleg: teli a pocakja, illetve nagyon álmos. Akkor is érdemes más időpontot választani, ha mi vagyunk nyugtalanok és feszültek. Próbáljuk meg néhány percre félretenni a problémákat, csak a kicsire figyeljünk, így a simogató mozdulatok ránk is garantáltan jó hatással lesznek.

3. Ne erősen!
Végezhetjük a masszázst úgy, hogy a baba ruhában van, de hatékonyabb, ha közvetlenül érintjük a bőrét. Ez esetben vetkőztessük le, és használjunk testápolót vagy olajat. A felnőttmasszázzsal ellentétben itt nem az izmok átgyúrása a lényeg, hanem a gyengéd, mégis határozott simítás.

4. Fő a fokozatosság!
Eleinte csak 2-3 percig tartson a masszázs, és szimmetrikusan haladjunk: egyik láb a másik után, majd a popsi, a has, a hát, végül a karok, a nyak és az arc következzen. Ahogy egyre ügyesebbé válunk, kisbabánk annál jobban fogja élvezni a “kezelést”, ami soha ne tartson tovább 15-20 percnél.

Bővebben a témáról:
www.magye.hu
www.babamasszazs.eu
Vimala McClure: Babamasszázs (Kossuth Kiadó)
Babamasszázs kezdőknek (Hajja és Fiai)


Cikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.

Már nem szeretem az édesanyám, mit tegyek? - Válaszol a szakértő

A tartalomból:

  • Mi számít megcsalásnak?
  • A jelen pillanatról nem lehet lekésni – Test és lélek
  • Viktimológia – Kiből lesz áldozat?
  • Párbeszédek – Müller Péter, Hevesi Krisztina, Havas Henrik, Szendi Gábor


Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top