Psziché

Pszichológiai társasjátékokat teszteltünk

Sokak szerint játszani csak a gyerekek kiváltsága, a felnőttek számára haszontalan időtöltés. Pedig egy önfeledt társasjátékozás során izgalmas titkokat is megtudhatunk magunkról és viselkedésünk okairól. Mi kipróbáltuk, és tényleg működik!

A pszichológiai társasjátékok családi partik, baráti összejövetelek, nyaralások ideális kellékei lehetnek. A társasozás feszültségmentes légkörében oldódnak gátlásaink, kinyílik személyiségünk, fejlődik intuíciós, kommunikációs és empátiás képességünk. Ennek köszönhetően a hétköznapokban is könnyebben tudjuk majd kezelni a stresszhelyzeteket, megértjük egymás reakcióit.
“A pszichológiai témájú társasjátékok nagy előnye, hogy sokat beszéltetik a résztvevőket, így az egymásra való odafigyelésre is megtanítanak – mondja dr. Füzesi Györgyi pszichológus, az Identity társasjáték megálmodója. – Mivel a szabályok miatt a beszélőt megértő, odafigyelő, elvárásmentes légkör veszi körül, felszabadul, és gyakran megtörténik az is, hogy egy megrekedt kapcsolatban »felolvad a jég«. Több visszajelzést kaptam arról, hogy válást sikerült megelőzni egy jó társasozásnak köszönhetően, hiszen olyan dolgokra is fény derülhet, amelyek a hétköznapok során elsikkadnak. Mivel az ilyen típusú játékok egyenrangú kommunikációt teremtenek, eltűnnek például a szülő-gyerek kapcsolatra jellemző hierarchikus viszonyok.”

Mindezek hallatán hamar összeállt a vállalkozó kedvű, baráti tesztcsapatunk, és öt személyiségfejlesztő társasjátékot ki is próbáltunk. A vidám, ugyanakkor elgondolkodtató, néhol nagyon bensőséges játékmenetek során többek közt arra is rá kellett jönnünk, hogy magunkról beszélni igazán felszabadító érzés.

Pszichológiai társasjátékokat teszteltünk

LélekPillangó

A legkülönbözőbb dolgokat (tárgyakat, embereket, állatokat, érzelmi utalásokat) ábrázoló kártyák közül kell megjelölnünk azokat, amelyek szerintünk a leginkább passzolnak a többi játékoshoz. Ha eltaláljuk, pontot kapunk, és így haladunk előre a cél felé. Nemcsak önismeretre, de jól működő megérzésre és egy nagy adag humorérzékre is szükség van a győzelemhez – arra az esetre például, ha a szerelmünk nem nekünk szavazná meg a Cupidót és szívecskéket ábrázoló kártyát…
Véleményünk: Elsőre ez tűnt a legbonyolultabb játéknak, mert egyszerre többféle kártyát, bábut és korongot kell használni. Ráadásul pontozás sem egyszerű, de egy “nyílt lapos” próbakör után már ment minden, mint a karikacsapás. Nagyon vicces, pörgős játék, és bár a szabály nem írja elő, mindenki igényelte a körök utáni magyarázatot, hogy miért éppen az adott képhez társították őt. Mélyen elgondolkodtatja ugyanis az embert, hogy miért mondjuk egy vagány vízisíelős vagy egy sötét szobás képhez párosítják.
Kinek és mikor ajánljuk? A dobozra írt hétéves kor feletti ajánlást kicsit megemelnénk, mert sok olyan kártya van a pakliban, amit elég nehéz nem felnőtteknek való tartalomként kezelni. Buliba, strandra tökéletes még akkor is, ha nem ismeri mindenki egymást, sőt annál izgalmasabb lesz a játék.

Az érzelmek birodalma

Az érzelmi intelligenciát fejlesztő társasjátékkal a táblán meghatározott érzelmeket (pl. öröm, csalódás, elégedettség) és az azokhoz tartozó élményeinket idézzük fel. Ha teljesítjük a kiszabott feladatokat (pl. mondj egy példát, amikor féltél), akkor előreléphetünk. A lényeg viszont a megszokottakhoz képest az, hogy az egész csapatnak együtt kell eljutni a célig. Ennek érdekében segíthetjük a többieket, főleg azokat, akik esetleg nehezebben nyílnak meg.
Véleményünk: Erről a játékról azt gondoltuk, nem foghat ki rajtunk. De hamar kiderült, hogy nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Az érzelmek árnyalatnyi különbségeit, mint a düh, a harag és a bosszúság közti apró eltéréseket nem egyszerű megnevezni. Az érzésekhez kapcsolódó konkrét élményeket ráadásul mintha törölte volna az agyunk – percekig gondolkoztunk, hogy fel tudjuk idézni, mi játszódott le ott és akkor bennünk.
Kinek és mikor ajánljuk? Mivel több nehézségi szinten lehet játszani, és nem kell hozzá sok kellék, kiválóan leköthető vele az egész család akár utazás alatt is. Már az öt-hat éveseket is be lehet vonni, hiszen jó, ha minél előbb megtanulják, mit jelent egy adott érzelem. Így kezelni is jobban tudják majd azokat.

Identity

Itt nincs klasszikus értelemben vett start- és célmező, ahogy nyertes és vesztes sem. Tematikus (pl. szeretet, teremtés, megoldás) kártyákból húzunk, amelyeken komplex feladatok szerepelnek. Emellett sok hasznos idézet, tipp és pszichológiai magyarázat is található a lapokon, amelyekkel a következő játékpartiig fejleszthetjük magunkat.
Véleményünk: Egy óra alatt mindössze kétszer került sorra egy-egy résztvevő, úgyhogy tényleg érdemes betartani az ajánlást: két-három szabad óra alatt nincs értelme belekezdeni. A legtöbb tanulsággal ez a játék szolgált, mivel folyamatosan rácsodálkoztunk arra, ki hogy látja magát. Ezenkívül tényleg hasznos és könnyen alkalmazható tanácsokat írtak a kártyákra, amiket gyorsan lehet teljesíteni, úgyhogy érdemes rászánni az ajánlott napi pár percet a játékon kívül is.
Kinek és mikor ajánljuk? Meghitt baráti összejövetelekre, egy pohár bor mellé tökéletes választás. Maximum hatan tudnak egyszerre játszani, és fontos a nyugodt, csendes légkör, mert koncentrálni kell magunkra és a többiekre is. Bennünket még a háttérzene is zavart, ezért kikapcsoltuk. Kiskamaszok már nyugodtan beszállhatnak, de kisebb gyerkőcök nem fogják értékelni és élvezni ezt a játékot.

Pszichológiai társasjátékokat teszteltünk

Dixit

A csodás grafikával illusztrált társas egy asszociációs játékot rejt magában. Az egyik résztvevő mond egy mondatot a kezében lévő képről, a többiek pedig megpróbálják kitalálni, melyik lehet az a kártya, amiről beszél. A pontozás itt sem túl egyszerű, de pár kör után már megy magától. Asszociációs játékhoz mérten az arany középút jelenti a jó taktikát: túl egyszerű és túl bonyolult sem lehet a feladvány, mert akkor nem kapunk pontot.
Véleményünk: Első benyomásra kissé gyerekesnek tűnhet a játék, már csak azért is, mert a bábuk nyuszikat ábrázolnak. Menet közben viszont már sokkal inkább egy elvont világban érezzük magunkat, ami segít, hogy fantáziánk szabadon szárnyalhasson. Elkerülhetetlen persze, hogy egy felnőtt társaság tagjai előbb-utóbb elkezdjenek trükközni a győzelem érdekében, de még ekkor is abszolút élvezetes, kikapcsolódáshoz tökéletes.
Kinek és mikor ajánljuk? Ha nem akarunk nyuszikat és kártyákat szedegetni a kocsi padlójáról, utazáshoz ne ezt a játékot válasszuk. Ellenben egy esős hétvégén vagy buliban a társaság összekovácsolására kiváló. A jó asszociáció ismérve, hogy az első gondolatunkat osztjuk meg a többiekkel, ezt pedig az egészen kicsik még nem biztos, hogy kellő gyorsasággal szavakba öntik, a csemetéket ezért nyolcéves kortól érdemes bevonni.

Relativity

Különböző fogalmakat (pl. hűség, gyanakvás, harmónia) tartalmazó kártyákból húzunk, amelyeket a feladatnak megfelelően értékelnünk kell. Nincs rossz válasz, mindenki az adott szituációhoz illően, maga dönti el, mi számít pozitívnak vagy negatívnak. Előfordul, hogy olyasmit kell kiválasztanunk, amitől szeretnénk megszabadulni, vagy például sorrendet kell felállítanunk az értékek között. A játék során szerzett rengeteg tapasztalatnak köszönhetően mindenki győztesként fejezheti be a játékot.
Véleményünk: Letisztult játék, üdítőek az egyszerű, könnyen érthető, betartható szabályok és a világos cél. Nagy segítséget ad ahhoz, hogy képessé váljunk más szemszögből tekinteni a problémánkra, megérthessük mások nézőpontját. Ezzel pedig máris kiadtuk magunkból a felgyülemlett feszültség egy részét.
Kinek és mikor ajánljuk? Mivel egy pici tábla és egy pakli kártya az egész, bárhová elvihető. Ám a mély megnyilvánulások miatt nem érdemes a zsúfolt vonaton elővenni, ott fejtegetni a véleményünket, érzelmeinket. Tizenhárom éves kortól nagyon ajánljuk!

Győzni mindenáron?

“Izgalmas és jól működő pszichológiai társasjátékokat nem egyszerű kitalálni – mondja Pataky Krisztina pszichológus, Az érzelmek birodalma és a Relativity megalkotója. – Amikor iskolásokkal foglalkoztam, azt vettem észre, hogy nehezen tudják kezelni saját érzelmeiket, és a többiekét is. Sokszor nem ismerték fel, hogy a társuk épp dühös vagy csalódott, ebből persze sok konfliktus született. Szerettem volna játékos formában megtanítani nekik, hogy működnek ezek a dolgok. Eleinte kézzel rajzoltam a kártyákat, és azokkal játszottunk, majd a tapasztalatok alapján tovább alakítottam a feladatokat. Néhányan eleinte nem értették, hogy itt miért nem kell győzni. De játék közben ráéreztek. A gyerekek azt is nehezen fogadták el, amikor nem volt célmező, így került be Az érzelmek birodalmába a bizalom vára.”

Cikkünk a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.
Szerkesztőségünk a szabadulószobában

Már kapható a magazin legfrissebb száma!

A tartalomból:

  • Az légy, aki vagy! – Szily Nóra beszélget Vad Katival és Karafiáth Orsolyával
  • Az önmagunkra találás művészete
  • Body art – Az ellentétek harmóniája
  • A lélekbúvár hercegnő – Marie Bonaparte különös élete
  • A viselkedészavar nem neveletlenség

Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha problémád van, orvost, lelki kapaszkodót keresel, írj nekünk a psziche@centralmediacsoport.hu e-mail címre, segítünk!

Kövess minket a Facebookon is: www.facebook.com/pszichemagazin!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top