Nő vagyok

Amit a hüvelyfertőzésekről minden nőnek tudnia kell

A hüvelyi fertőzések jellegzetes tünete a hüvelyfolyás és a nemi szerveken megjelenő irritáció – például kipirosodás és a viszkető, csípős érzés. A hüvelyfolyás egyébként egyes nőknél normál esetben is erős lehet – akár annyira, hogy állandóan intim betét kell emiatt hordani – viszont ha betegség miatt jelentkezik a folyás, azt elég egyértelműen megállapíthatjuk: ilyenkor ugyanis látványosan megváltozik vagy az illata, vagy az állaga, vagy a színe a folyásnak, esetleg mindhárom egyszerre is. Előfordul az is, hogy egy hüvelyfertőzéshez a fenti tüneteken túl érzékenység, duzzadás és gyakori, fájdalmas vizeletürítés társul, és az sem ritka, hogy a szex is fájdalmakkal jár ilyenkor. Ritkábban azonban szinte alig van jele a fertőzésnek – például a herpesz is sokáig tünetmentes maradhat.

 

A hüvelyi fertőzésre utaló jeleket mindenképpen vegyük komolyan, és ne az idő múlására bízzuk a gyógyulást, mert a kezeletlen hüvelyfertőzések egy része néha súlyos szövődményekhez is vezethet. Adjuk fel a szemérmességet, és győzzük le a félelmeinket, látogassuk meg ilyenkor egy nőgyógyászt, mert pontos diagnózist és a legjobb kezelést ő tudja majd megadni nekünk. A házi gyógymódok jók lehetnek ugyan, és nagyanyáink praktikái régi tapasztalatokon alapulnak, de egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő praktikát alkalmazzuk majd a problémánkra, mivel könnyen összetéveszthetők e különféle hüvelyi fertőzések a tünetek alapján.

Amit a hüvelyfertőzésekről minden nőnek tudni kell

Nagyon fontos, hogy a várandós anyák semmiképpen ne próbálkozzanak öngyógyítással, mert ez nemcsak rájuk nézve, de a magzatra is kockázatos: rosszabb esetben egy “félrekezelt” , elhúzódó fertőzés akár koraszüléshez is vezethet. Azoknak a nőknek is mindenképpen orvosi vizsgálatot javasolnak a szakértők, akik életükben először tapasztalnak bármiféle rendellenességet, hüvelyfertőzése utaló jeleket magukon.

Tehetsz a fertőzés ellen

Van pár általános szabály, amiket betartva jelentősen csökkenthető a különféle hüvelyi fertőzések kialakulásának kockázata. Az alábbi jó tanácsokat érdemes megfogadnod:

Tartsd magad szárazon – Fürdés, edzés vagy bármi más tevékenység után mosd meg az ágyékodat pH-semleges szappannal – de csak kívülről, a hüvelyt nem kell kimosni! –, és töröld magad szárazra. Strandon se napozz vizes fürdőruhában, hanem válts száraz ruhára, amint kijöttél a vízből

Jól szellőző pamut alsóneműt viselj – A szűk, szintetikus anyagból készült bugyik és tangák alatt könnyen befülled a tested. Ebben a párás környezetben hamar elszaporodhatnak a kórokozók, és kialakulhat különféle fertőzés. Ugyanez érvényes a harisnyanadrágra és testhez tapadó nadrágokra is, amik akadályozzák az altest szellőzését.

Ne használd más törölközőjét – Bizonyos kórokozók akár 24 órát is átvészelnek egy törölközőn. Ha tehát egy fertőző betegségben szenvedő ember törölközőjét használod, könnyen átragaszthatod magadra a betegséget.

Kerüld a cukros ételeket – A sok szénhidrát fogyasztása növeli a Candida gombák szaporodásának esélyét – ez a gomba pedig a fő okozója a hüvelygombás fertőzéseknek. Egyél lehetőleg minél kevesebb cukros ételt.

Amit a hüvelyfertőzésekről minden nőnek tudni kell

Ne mosd le szappannal a hüvely védőrétegeit – A hüvely tisztán tartásáról nem kell neked külön gondoskodnod – ezt megteszi magának a hüvely a saját természetes módján. A normál szappanok és tusfürdők ugyanis lemossák belülről azt a savas védőköpenyt, ami megóvja a hüvelyt a kórokozók ellen.

Ne stresszelj – A stressz, az állandó feszültség legyengíti a szervezeted, csökkenti az immunrendszered ellenálló képességét, és akár a hormonháztartásodat is kibillentheti az egyensúlyából. Ezek oda vezethetnek, hogy az olyan, egyébként is érzékeny testtájakon, mint a hüvely, könnyebben “többségbe kerülnek” azok a kórokozók, bacilusok, vírusok és gombák, amik különféle fertőzéseket okoznak.

 

Olvass még több cikket az intim egészségről az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top