Nő vagyok

Ezek a hüvelygomba legfőbb kiváltó okai

A hüvelygomba-fertőzésekért felelős mikroorganizmusok állandóan jelen vannak a nők szervezetében, de csak akkor okoznak problémát, ha valami miatt felborul a hüvelyflóra egészséges egyensúlya, és ezért elszaporodnak. Több ok miatt fordulhat ez elő – ha ezeket jól ismered, könnyebben meg tudod előzni a fertőzés kialakulását is.

 

Sokan azt hiszik, hogy a hüvelygomba elsősorban szexuális úton terjedő betegség, pedig a valóságban a ritkább eset az, hogy a partnerünktől kapjuk el a bajt. A legtöbbször a saját szervezetünkben is megtalálható – normál esetben ártalmatlan mennyiségű – candida gombafélék indulnak szaporodásnak, amikor valamiért felborul a hüvelyben élő mikroorganizmusok aránya, vagy olyan körülményeket teremtünk, ami kedves ezeknek a kórokozóknak. Lássuk, mitől alakul ki leggyakrabban ez a kellemetlen tünetekkel járó hüvelyfertőzés!

Ezek a hüvelygomba legfőbb kiváltó okai

Stressz – Az állandó feszültség alatt álló szervezet és idegrendszer előbb-utóbb valamilyen formában vészjeleket küld, hogy észrevegyük, hogy a teljesítőképessége határán van. A gyakori betegeskedés, a fertőzések klasszikus példák erre: hiszen amikor a túlhajszoltságtól a test és a lélek energiatartalékai kimerülnek és az immunrendszerünk védekezőképessége gyengül, a szervezetünkben és a külvilágban megtalálható kórokozók ellenállás híján könnyedén elszaporodnak különféle betegségeket okozva. A hüvelyi gombás fertőzések hátterében is gyakran a stressz áll – a hüvelyflóra természetes részét képező candida gombák az egészséges, savas kémhatású környezetben nem képesek túlszaporodni, de ez a stressz hatására felborulhat, és ekkor nagyon gyorsan jelentkeznek a hüvelygombára utaló tünetek is: például az égető, viszkető érzés és a szürkésfehér folyás.

Antibiotikum-kúrák – Különféle betegségek kezelésére alkalmazott antibiotikumok egyik jellemző mellékhatása lehet, hogy a szervezet számára hasznos baktériumokat is megtámadják, és ezzel megváltoztatják a testünkben élő mikroorganizmusok arányát. A bélflórához hasonlóan a hüvely flórájának egyensúlya is felborulhat így, ami kedvez az ott élő candida gombák elszaporodásának.

Cukorbetegség, sok szénhidrát fogyasztása – A szénhidrát a gombák számára fontos tápanyag, ezért ha a kelleténél nagyobb mennyiségben van jelen a szervezetben – például cukorbetegség miatt –, az segíti az elszaporodásukat. A rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás is kiválthatja ugyanezt.

Túlzásba vitt intim higiénia – Bármilyen furcsán hangzik, az intim testrészek túlzott tisztasága is oka lehet a hüvelygomba megjelenésének. Egyes tisztálkodószerek, szappanok, intim fürdők ugyanis megváltoztatják a hüvely normális pH-ját (kémhatását) és az ideális savasságát, amelyben a gombák nem képesek elszaporodni, “felhígítják”.

Befülledt, rosszul szellőző alsónemű – A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek vagy nem ideális az anyaguk – például műszálból készülnek sűrű szövéssel – elősegítik az elszaporodásukat. A szűk nadrágok és harisnyák is hasonló problémát okozhatnak, és a strandolás közben is azért szoktak a nők beszerezni ilyen típusú hüvelygombát, mert a nedves fürdőruha alatt rosszul szellőzik és befülled az altestük.

Hormonháztartás megváltozása – Gyógyszeres kezelés, fogamzásgátló szedése, a klimax vagy például terhesség miatt megváltozhat a szervezet hormonháztartása, és a megemelkedett ösztrogénszint miatt megnő a hámsejtek glikogéntartalma, ami kedvezőbb körülményeket biztosít a gombáknak a szaporodáshoz. A menstruációs ciklus alatt ingadozó ösztrogénszint miatt a peteérés utáni és a havi vérzés előtti időszakban fogékonyabban a nők a hüvelygombás megbetegedésre, és ilyenkor intenzívebben jelentkeznek a betegség tünetei is.

 

 

Olvass még több cikket az intim egészségről az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top