Nő vagyok

A tusfürdőd miatt nincs orgazmusod – így hatnak a tisztálkodószerek a hüvelyre

Hüvelygombás tünetekkel nyugodtan lehet szexelni, csak éppen nem élvezetes. Ha egyszer állandóan csíp és viszket odalent, te oda tudnád teljesen magad a testi örömöknek? Sok nő heteken át nem csak attól szenved, hogy egy hüvelygomba fertőzés miatt kellemetlen fájdalmai vannak, hanem attól is, hogy ez idő alatt élvezhetetlen számára a szex, ami hosszú távon sem neki, sem a partnerének nem tesz jót. Pedig lehet, hogy ezt az egészet elkerülhette volna annyival, hogy másik szappant használ…

 

A hüvelygombás esetek többsége azért alakul ki, mert valami miatt megbomlik a hüvelyflóra egyensúlya, és szervezet többé nem tud ellenállni az ott megtelepedő – vagy eleve ott élő – kórokozóknak. A hüvely falán ugyanis számos különféle baktérium, gombafajta és más mikroorganizmus tanyázik, ezek egy része azért felelős, hogy megvédje a hüvely egészségét, mások pedig csak arra várnak, hogy a meggyengüljön ez a védelmi vonal, és elszaporodhassanak. Ezek együtt alkotják a hüvelyflórát és azt az enyhén savas kémhatású köpenyt, amelyet például könnyen megbonthat az, ha lúgos szappannal vagy tusfürdővel alaposan átmossák.

A tusfürdőd miatt nincs orgazmusod – így hatnak a tisztálkodó szerek a hüvelyre

A túlzott intim higiénia fertőzéshez vezethet

A legtöbb nő nincs ezzel tisztában, és úgy gondolja, hogy az intim higiénia fontos része az is, hogy naponta hüvelyöblítéssel “tegye rendbe” magát. Az igazság az, hogy ezzel épp az ellenkezőjét éri el, hiszen a gyakori hüvelyzuhany vagy irrigálás gyakorlatilag lemossa azt a védelmi vonalat – az úgynevezett Döderlein-flórát és az immunanyagokat – a hüvelyből, amik képesek ellenállni a kórokozók támadásának. Különösen igaz ez akkor, ha a hüvelyöblítést hagyományos, lúgos kémhatású tisztálkodószerekkel végzi el valaki. Az ilyen, túlzásba vitt intim higiénia csak fokozza a különféle fertőzések, gyulladások megjelenését, illetve ha már felütötte fejét egy betegség – például a Candida albicans hüvelygomba –, akkor elnyújtja a gyógyulás idejét, és megnöveli a kockázatát annak, hogy a fertőzés további, komolyabb problémákat is előidézzen.

A várandós kismamáknál ez például nagyon komoly veszélyeket is hordozhat, ugyanis egy tartósabb hüvelyfertőzés rosszabb esetben akár koraszüléshez is vezethet. Ráadásul a hormonháztartás megváltozása miatt a terhes anyákat eleve jobban fenyegeti egy candidás hüvelygombásodás kialakulása, és gyakrabban fordul elő náluk ez a probléma az átlagnál, is az esélye is nagyobb, hogy rosszul kezelik a fertőzést. Nekik mindenképpen azt tanácsolják a szakemberek, hogy ne otthon gyógyítsák önmagukat, hanem látogassanak meg orvost, és vele írassák fel a szükséges gyógyszereket.

Néha egy kamillafürdő jót tesz

A hüvely tisztán tartására normál esetben csak nagyon ritkán van szükség “hüvelyfürdőre”, és akkor is csak a kifejezetten erre a célra alkalmas enyhén savas hatású anyagokat szabad használni. Ha egészségesek vagyunk, akkor inkább hagyjuk, hogy a hüvely önmagát tisztítsa a természetes váladékozása útján, esetleg ritkán használjunk például kamillát illetve irrigáló szereket, masszív gyulladásos tüneteknél pedig a váladék és a törmelék eltávolítására, a hüvelyfal alapos lemosására erősebb vízáramlással bejuttatott gyulladáscsökkentő anyag hozhatja meg a kívánt javulást. A túl gyakori hüvelyöblítés miatt fellépő gyulladások a hüvely illatának kellemetlenné válását is okozzák, vagyis ha a szagok miatt aggódsz – de egyébként semmilyen fertőzés jeleit nem mutatja a hüvely –, a legjobb ellenszer ilyenkor is az, ha csak kívül mosod meg magad alaposan, és hagyod, hogy maga a hüvely a saját természetes útján tisztuljon meg. Végül pedig azért sem ajánljuk, hogy túl gyakran alkalmazz hüvelyöblítést, ha egészséges vagy, mert ez előbb-utóbb hüvelyszárazságot okoz, ami a szexuális együttléteket teszi enyhén szólva is kínossá – nemcsak neked, hanem a párodnak is.

 

Olvass még több cikket az intim egészségről az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top