Nő vagyok

Stressz és visszatérő hüvelygomba – ez a kapcsolat közöttük

Biztosan te is észrevetted már, hogy hogyan reagál a szervezeted, ha huzamosabb ideig nagy nyomás alatt élsz – például stresszes a munkád, vagy állandóan rohannod kell, hogy elvégezd a teendőid, esetleg az érzelmi életedben nagyon sok a feszültség. Van, akinek a bőre csúnyul meg ettől, másoknál keringési vagy gyomorpanaszok jelentkeznek. Ezek közismert stresszbetegségek, azt azonban a legtöbb nő nem is sejti, hogy a kellemetlen és visszatérő hüvelypanaszainak is ez az egyik fő kiváltó oka.

 

Tudományos vizsgálatok már legalább egy évtizede bizonyították, hogy azok a nők, akiknél gyakori a hüvelygomba-fertőzés nagy arányban vannak kitéve tartós és intenzív stressznek. Erről az American Journal of Obstetrics and Gynecology annak idején be is beszámolt: akkor 35 olyan nőt vizsgáltak meg egy kísérlet során, akinek egy éven belül legalább négyszer volt hüvelygomba-fertőzésük, velük párhuzamosan pedig 35 egészséges nőt is megfigyeltek a tudósok. Az eredmények világosan mutatták, hogy eltérő volt a betegségre hajlamos nők szervezetében a stresszhormonok jelenléte az egészséges nőkéhez viszonyítva, amiből arra következtettek, hogy a stressz a szervezet ellenálló képességét rombolva biztosít szabad utat a különféle kórokozók – így például a hüvelygombás megbetegedések nagy többségéért felelős Candida albicans nevű gomba – elszaporodásához. A stresszes nőknél ráadásul nem csupán a hüvelygombás fertőzések száma volt magasabb, hanem általában véve az egyéb hüvelyi fertőzéseké is, és ezek a fertőzések náluk időről időre visszatértek.

Stressz és visszatérő hüvelygomba – ez a kapcsolat közöttük

A női hüvely érzékeny a stresszre

A stressz az egyik leggyakoribb megbetegítő tényező korunkban, és bár a nők azt gondolják magukról, hogy erősebbek ennek elviselésében, mint a férfiak, az igazság az, hogy őket is legalább úgy megviseli, és az ő szervezetükben is ugyanolyan károkat tesz, mint az erősebbik nemében. Sőt bizonyos pontokon még érzékenyebb a stresszre a nők teste, mint a férfiaké: a hüvely kifejezetten ezek közé a szenzitív pontok közé tartozik, amely azonnal reagál arra, ha bármilyen külső vagy belső hatás miatt megbomlik az egészséges baktériumflórájának egyensúlya. Ilyenkor órákon belül csípő, égető fájdalmak és viszketés, bőrpír jelentkezik, és ez az állapot napokig is eltarthat megfelelő kezelés nélkül. Nem érdemes hősként kiállni, amíg ez a baj elmúlik, és – bár közkeletű népi gyógymódjai vannak forgalomban a betegségnek – az öngyógyítást sem mindig tartják üdvösnek ebben az esetben az orvosok. Különösen a várandós kismamáknak és az először fertőzött nőknek ajánlott, hogy a problémájukkal előbb az orvoshoz, és ne a patikushoz forduljanak.

 

Olvass még több cikket az intim egészségről az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top