Nők lendületben

6 nagyszerű tipp, és megállsz a saját lábadon!

Egy nő mindig függő helyzetben lesz, amíg nincs saját pénztárcája. A kijelentést Elisabeth Cady Stanton New York-i nőjogi aktivista tette több mint 150 évvel ezelőtt. A probléma ugyanaz, Csapó Ida tippjei újszerűek:

 1. Írd le, hogy mire költesz!

Vezess naplót vagy táblázatot, amiben pontról pontra följegyzed a bevételeidet és mindazt, amit vásároltál a hónapban. Légy következetes és szigorú önmagadhoz! Igen, még azt az egy túró rudit is föl kell írnod, amit az automatából vettél, és a kiárusításon beszerzett szuperkedvezményes szandált is. Ha tudatosan ellenőrzöd a kiadásaidat, észreveszed, hogy kevésbé könnyelműen költesz, és nagyjából három hónap kitartó munka után azt is látni fogod, hogy milyen fölösleges dolgokat vásároltál.

Csapó Ida tapasztalatai szerint alig vannak olyanok, akik tudatosan vezetik a bevétel-kiadás táblázatot. Márpedig, ha nem teszed, azzal leginkább magadnak ártasz. A jegyzet hiányában ugyanis csak az tűnik fel, hogy pénzed a hónap végére elfogy, de valójában fogalmad sincs, hogy mire költötted. Tégy próbát, szembesülj a kiadásaiddal!

 2. Te is tudsz félretenni

Ha följegyzed a kiadásaidat, egészen biztosan lesznek olyan tételek, amelyekről most, hogy szembesítetted magad velük, tudod, hogy nem is lettek volna olyan nagyon fontosak. Például alig férnek el a cipők és a táskák a szekrényedben, de nem tudtál ellenállni egy újabb darabnak. Vagy olyan könyveket vettél, amire időd sincs, hogy elolvasd. Számold össze, mennyi pénzed maradt volna, ha előre gondolkodsz, és tudatosan vásárolsz! A következő hónaptól tedd félre ezt az el nem költött pénzt.

A szakértő szerint a megtakarítás biztonságod ad. Kezeld ezt a pénzt olyan kötelező jellegű kiadásként, mint a rezsit, amit, ha törik, ha szakad, be kell fizetned. Sosem tudhatod előre, hogy mikor tör rád a krach, elveszítheted a munkádat, a párodat, a biztonságodat. Ne történjen ilyesmi, de azért legyen mindig annyi megtakarításod, amivel akár munkanélküliként is kihúzod egy darabig. Már azzal is sokat teszel önmagadért, ha a tárcádban lévő, ezerforintosnál apróbb pénzeket mindennap beledobod egy dobozba.

6 nagyszerű tipp, és megállsz a saját lábadon!

 3. Van célod, és vannak vágyaid?

Biztosan, hiszen ki ne szeretne csodás helyekre utazni vagy egy régóta vágyott dolgot megvenni? Akkor itt az idő, hogy tégy a céljaid megvalósításáért! Ha már írod a kiadásaidat, tudod, melyek azok a tételek, amelyekből lefaraghatsz, hogy álmaid szigetén nyaralhass. Ezt a pénzt tilos másra felhasználni, nincs olyan, hogy azt a cuki ruhát muszáj volt megvenni, mert akkor nem éred el a célod. Meglátod, mennyire büszke leszel magadra, miközben ott ülsz a tengerparton és a koktélodat kortyolgatva arra gondolsz, hogy igen, megcsináltad! Ugye mennyivel többet ér az a csodás élmény, mint szükségtelen dolgokat vásárolni?

A szakértő szerint a nők előbb adnak, mint hogy magukra költenének. Ősidők óta arra kondicionáltak ugyanis, hogy szolgáld ki a másikat, add meg a gyerekednek, amit csak lehet, önmagadra meg jóformán semmit se fordíts. Ezek az idők viszont már elmúltak. Nem önzés, ha a saját jóléted érdekedben költesz, akkor tudod megállni a helyed a munkában, a párkapcsolatodban vagy anyaként, ha jól érezd magad a bőrödben. Azért ezt se felejtsd el.

 4. Változtasd meg a szokásaidat !

Szokásaidon azért nehéz változtatnod, mert azok az idegrendszeredbe beépülve próbálnak gátat szabni az új dolgoknak. Gondolj csak bele: minden reggel megmosod a fogad, ha arra kellene magadat kényszeríteni, hogy ezután ne tedd, hiányérzetet lenne, és nem is éreznéd jól magad. Ha megszoktál valamit, önmagaddal kerülsz konfliktusba, amikor újítani akarsz. Eleinte biztosan ellenállsz annak is, hogy vezesd a pénzügyi naplódat, merthogy szokásaid szerint annak semmi értelme. Épp ezeken a berögződéseken kell változtatnod, juss el oda, hogy legalább megpróbálod!

A benned lévő túlélési ösztön jóval erősebb, mint a bölcs nő, aki pedig tudná a megoldást. Kezdd el figyelni a gondolataidat, az érzéseidet, ismerd föl az ellenállásodat! Határozd el, miben akarsz változni, de ne siess, lépésről lépésre, apránként valósítsd meg a célod. Először csak egyetlen szokásodon változtass! Ne várj rá, hogy mások tegyék meg helyetted, mert úgysem fogják.

Csapó Ida
Csapó Ida

5. Légy kreatív!

A pénzügyekben is jól jön, ha van benned kreativitás. Először is vedd észre, hogy a legjobb dolgok ingyen vannak. Nem kell fizetned egy mosolyért, de azért sem, hogy megöleld a párodat, vagy játssz a gyerekeddel. Azután kutakodj az interneten, meglátod, sokkal több ingyenes programot, lehetőséget találsz, mint amit el tudsz képzelni. Beiratkozhatsz könyvtárba, a kölcsönzés alig kerül pénzbe a fölöslegesen vásárolt könyvek árához képest. Nézz körbe a lakásodban, nagyon sok olyan holmit találsz, amit nem használsz: szervezz csereberét a barátaiddal, és máris felújítottad a ruhatáradat vagy új játékokat szereztél a gyereknek, holott egyetlen fillért sem költöttél. Ha észreveszed, mekkora bőség van körülötted, máris közelebb jutsz a gazdagság érzéséhez.

Minimális anyagi ráfordítással gyönyörű és egyedi születésnapi ajándékokat készíthetsz, nem beszélve arról, hogy alkotás közben olyan pazar ötleteid támadhatnak, amelyek biztosan nem jutnak eszedbe, amikor hirtelen jött kiadásaid miatt aggódsz. Kívánságaidat őrizd saját készítésű dobozban, legyen szó az anyagiakkal vagy az életed bármely területéhez kapcsolódó kívánságokról. Csak ránézel a dobozodra, és tudod, hogy teljesül a célod. Kapcsold össze a pénzt a kreativitással!

 6. Ne gyűjtögess!

Szüleid, nagyszüleid még számtalan holmit, lomot tároltak a padláson, mert a szűkösségben beléjük ivódott, hogy semmit sem szabad kidobni. Ma viszont fölösleges tárgyakat, ruhákat halmozni. Élelmiszerből csak annyit vásárolj, ami elfogy, a legnagyobb pazarlás ugyanis az, ha ki kell dobni valamit. A nem használt tárgyakat elajándékozhatod, vagy karitatív szervezeteknek adhatod, így még jót is teszel sok emberrel.

Csapó Ida egyetért a feng shui elméletével abban, hogy ha folyamatosan rendben tartod, netán át is alakítod a környezetedet, azzal új energiákat viszel be, és még pénzt is teremthetsz így. Ha bemész egy túlzsúfolt, régi holmikkal telepakolt lakásba, az áporodott a levegőben, ahol mozdulatlanul állnak a régi, nem használt tárgyak, nem érzed jól magad. Pakold ki a saját lakásodból is a megunt tárgyakat, és föllélegzel!

Csapó Ida egyedül nevelte lányát annak kétéves kora óta. Eredetileg újságíró, de később főállású gyöngyfűző kézművesként is alkotott. Vállalkozási instruktorként dolgozott a 90-es években. Közhasznú női civilszervezetek alapítója és vezetője volt a 2000-es évek első felében. A Gazdag nőket 2008-ban indította a nők önbizalmának, pénzügyi intelligenciájának fejlesztésére, azóta több mint kétezer nőn segített.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top