Aktív nyár 2017

Különleges gyerektáborok! – 1. rész

Az aikido csaknem az egyetlen harcművészet, melyben nem a másik, hanem önmagunk legyőzése, személyiségünk és erőnlétünk fejlesztése a cél. Éppen ezért a nyári aikidotábor ideális a gyerekeknek, hiszen amellett, hogy jó társaságban mozoghatnak és új barátságokat köthetnek, hatására észrevétlenül formálódik a személyiségük is.

Kézműves-foglalkozások, kirándulások, és persze sport

Különleges gyerektáborok!  - 1. részAkár óvodás, akár iskolás, akár kiskamasz az, akit táborba küldünk, jó választás lehet az aikidotábor. Ennek a harcművészetnek a gyakorlása remekül fejleszti a mozgáskoordinációt, a koncentrációs képességet és a szociális érzéket is. A párban vagy kis csoportban elsajátított különböző technikák észrevétlenül tanítják meg a gyerekeket önmaguk és a másik ember tiszteletére, emellett pedig – nem utolsósorban – az önvédelemre is. Persze magát a tábort nem úgy kell elképzelni, mint egy szentélyt, ahol valamiféle, csak a beavatottak számára érthető kiképzés folyik! Jó hangulatú foglalkozások ezek, például a balatonkenesei üdülőparton, ahol a gyerekek az intenzív aikidoedzések mellett részt vesznek kirándulásokon, kézműves-foglalkozásokon, a „nagyok” látványos bemutatóján, amitől rendszerint még inkább kedvet kapnak a folytatáshoz.

Terápiás mozgásforma

Különleges gyerektáborok!  - 1. részTermészetesen az elmaradhatatlan fürdőzést is beiktatják a programba a szervezők, nem beszélve a kalandparkról, a fociról és a sok-sok játékos vetélkedőről. Fontos tudni, hogy az aikido terápiás mozgásforma is: Angliában például mentálisan sérült gyerekeket is gyógyítanak vele, és komoly eredményeket érnek el. A módszer egészséges kicsik számára is rendkívül hasznos: észrevétlenül tanítja meg velük, hogyan kell irányítani a figyelmünket, hogyan kell tudatosan bánni a testünkkel, emellett jó hatással van a lelki békére is.

 

„Előtérbe helyezve az elfogadást, a segítőkészséget, a közösségi szellemet”

Különleges gyerektáborok!  - 1. rész„Az aikido az egymással való versengés helyett saját hibáink kiküszöbölésére ösztönöz, ezt közvetítjük a tanítványaink felé – mondja Zilahy Zsuzsa aikidomester, aki óvodásokkal és kisiskolásokkal egyaránt foglalkozik az edzéseken. – Versenyeink nincsenek is, a megszerezhető tudás az övvizsgákban rejlik. A technikák átadása mellett fontosnak tartjuk a helyes értékrend közvetítését is, előtérbe helyezve az elfogadást, a segítőkészséget, a közösségi szellemet, mindez hozzátartozik egy egészséges, nyitott kis személyiség kialakulásához. Tapasztalataim szerint azok a gyerekek is élvezik a tábort, akik életükben ott találkoznak először a harcművészettel.”
A program szervezői azokra a gyerekekre is gondoltak, akik ott alvós táborhoz még kicsik: őket Budapesten napközis aikidotábor fogadja.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top