Aktív nyár 2017

10 tipp először táborozó gyerekek szüleinek

Először megy ott alvós táborba a gyerek? Ez a szülőnek legalább akkora izgalom, mint a kicsinek! Mi mindent tehetünk azért, hogy biztosan jól érezze magát a távolban? Íme, 10 TIPP, hogy minden zökkenőmentesen menjen!

1. Ha okosan választunk tábort, az már fél siker! Ha a gyerekünk nem szeret rajzolni, ne küldjük képzőművészeti közegbe, ha nem szeret sportolni, eszünkbe ne jusson a focitábor! Amikor a lehetőségek között válogatunk, koncentráljunk arra, mi az, ami igazán érdekli őt!

2. Mivel ez az első eset, hogy huzamosabb ideig külön lesz a családtól, nyilván honvágyat érez majd, esetleg sírdogál is, hogy hiányzunk neki. Persze ezt kiiktatni nem lehet, de sokat segítünk a kicsinek azzal, ha becsomagolunk neki néhány olyan tárgyat, amely közel áll hozzá, megnyugtatja, legyen szó egy kedvenc játékról vagy egy családi fotóról!

10 tipp először táborozó gyerekek szüleinek

 

3. Természetes, hogy ebben a helyzetben aggódunk érte, hiszen először engedjük el őt. Mégis fontos, hogy a dolog jó oldalát hangsúlyozzuk neki, ne búcsúzzunk könnyek között, inkább mosolyogva biztassuk, hogy nagyon jól érzi majd magát. Meséljünk neki a mi fantasztikus, gyerekkori tábori élményeinkről!

4. Ha már a táborban van, ne zaklassuk őt! Éppen elég, ha naponta egyszer, reggel vagy este felhívjuk, hogy minden rendben van-e, jól érzi-e magát. A túl gyakori kommunikációval gátoljuk, hogy felengedjen, hogy hamar beilleszkedjen az új közegbe, hogy lélekben is ott legyen, ráadásul kiszakítjuk az aktuális tevékenységéből. Lélegezzünk mélyeket és hagyjuk a gyereket élni!

5. Érdemes összebeszélnünk egy-egy kis barátjának a szüleivel, hogy esetleg ugyanabba a táborba menjenek a gyerekek. Ha már egyetlen ismerős lesz a közelében, akit kedvel, az a kicsinek komoly kapaszkodót jelent, és az első néhány napban sem érzi majd elveszettnek magát.

10 tipp először táborozó gyerekek szüleinek6. Pakoljunk a csomagjába praktikus dolgokat, a programokhoz illően, vigyázzunk, hogy ne legyen túl nehéz a pakkja. Sok kényelmes, könnyű póló, rövidnadrág, sportcipő, papucs, és egy minihátizsák is fontos lehet, hogy a napi kirándulásokon legyen kisebb táskája, amibe elrakhatja a menetfelszerelését. Ha lehet, bejáratott holmikat vigyen magával, nehogy ott derüljön ki, hogy irritálja a bőrét az új póló anyaga, vagy töri a lábát a cipő.

7. Egy külön kis neszesszerbe csomagoljunk neki sebtapaszt, gézlapokat, kisollót, körömcsipeszt, szúnyog és kullancsirtót, valamint tűt és cérnát is, mert mindez szükségessé válhat. Ne feledkezzünk meg a naptejről sem, kérjük meg a „felnőtt felügyeletet”, hogy figyeljen a krémezésre a strandon, mert ezt a kicsik az önfeledt játék hevében hajlamosak elbliccelni.

8. Biztos, ami biztos, a hátizsákjába egy kis papírra írjuk fel a gyerek fontosabb adatait, a család elérhetőségeit és a lakcímét. Ha van már mobiltelefonja, érdemes gyorshívásra beprogramozni, de még jobb, ha fejből tudja a szülei telefonszámát – ez a tudat biztonságot ad majd neki is, nekünk is.

9. Tudatosítsuk benne: a tábor nem kötelező, ha rosszul érzi magát, bármikor hazajöhet, mert mi elmegyünk érte – ez a tény megnyugtatja majd őt annyira, hogy ez az eshetőség talán eszébe sem jut.

10. Kérjük ki a tábor szervezőinek véleményét arról, mennyi zsebpénzre van szüksége a gyereknek, mert az sem jó, ha alul, de az sem, ha felül kalkulálunk. Mindenesetre különítsünk el egy keretet arra az esetre, ha a gyerekünknek gyógyszerre, esetleg új ruhadarabra (például elszakadt fürdőruha helyett másik) van szüksége, és bízzuk a táborvezetőre. Ne feledjük, hogy a gyerekek nagy része nem érti még a pénz fogalmát, épp ezért nem is képes beosztani, megfelelően kezelni azt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top