Aktív nyár 2017

Penészedik, fonnyad, megromlik – így tárold az ételt nyáron

Nyáron nagyon meleg van. Ezzel még nem mondtunk semmi újat. De azt tudod, hogy mihez kezdj a ételekkel a nagy melegben? Otthon és utazás közben is felvetődik a kérdés: hogyan tárold, hűtsd, fagyaszd az ételeidet?

Vásárolj, de hogyan?

A legkényesebb talán a nyers hús, amire érdemes odafigyelni. Ha nem előrecsomagoltat veszel, hanem húsos pultosat, akkor mindig zacskózd be külön, és tartsd távol már a bevásárlókocsidban a gyümölcsöktől, zöldségektől. A másik nagy mumus a tojás, amit mindig ellenőrizni kell, hogy véletlenül se legyen közte törött vagy nagyon tyúkürülékes, mert az úgy nem az igazi. Mindenesetre egy alapos mosás a felhasználás előtt mindenképp szükséges.

A gyümölcsök, zöldségek vásárlásakor az állapotuk a döntő, de azt talán mondani sem kell, hogy a sérült árut inkább hagyjuk meg az áruháznak. A repedésekben, benyomódásokban lapulhatnak kórokozók, amiket már nem tudunk kimosni ezekből.

Milyen hűtőd van?

Hazaszállítottuk az ételeket, jöhet egy kis praktika az otthoni hűtéshez. Először is a hűtő legyen 1-5 fok közé állítva, ezen a hőmérsékleten maradnak a legtovább frissek az élelmiszereink. A hűtők rémei a rajtunk maradt, félig rothadó ételek, amikről jól elfeledkezünk szinte rögtön azután, hogy betettük őket a hidegre. Ennek megelőzésére rendezzük át a hűtőt kicsit! Kerüljenek hátra a frissen vásárolt élelmiszerek, és előre azok, amiket még fel akarunk használni, még a fogyaszthatósági határidejükön belül vannak, de már nem épp maiak.

Penészedik, fonnyad, megromlik - így tárold az ételt nyáron

A szavatossági időre amúgy is érdemes odafigyelni, kétnaponta ellenőrizni, mi van a hűtőben.
Ne felejtsük el kivenni a zöldségeket és gyümölcsöket a zacskókból. Így nem nedvesednek meg, és az enyészet és a penész is hosszabb ideig elkerüli őket.

Jég közé vele!

A fagyasztó a következő hasznos darab minden háztartásban. Szinte minden fagyasztható, nálunk még pizzatészta is lapul a fakkokban. A húsokat különösen érdemes lefagyasztani, még akkor is, ha két nap múlva már fel akarjuk használni. Kezeljük úgy, mint legfőbb veszélyforrást nyáron, és legyünk inkább paranoiásak, mint betegek tőle.

Útra való ajánlat

Amikor utazásra indulunk, ennivalót márpedig vinni kell. Akkor is, ha csak 2 óra az út. Evidens megoldás a hűtőtáska, ami leginkább autós utazáshoz célszerű, hiszen ha vonattal vagy busszal kell zötykölődnünk, akkor nem egy nagy buli magunkkal cipelni még egy nagy táskát a meglévő hat mellé. Ha nem autóval vagyunk, akkor használjuk csak a jégakkukat, sokáig hűtik az ételt úgy is, ha csak simán abba a hátizsákba tesszük őket az ételek mellé, amit ételtárolásra kinevezünk. 
Kerüljük a híresen romlandó ételeket, tehát egy tojáskrémes vagy halas szendvics kifejezetten rossz ötlet, ahogy a csirkemellsonka sem való ilyenkor a kenyérbe. Inkább kolbászokkal, szalámikkal készüljünk, ha szendvicset akarunk enni, és ne pakoljuk tele zöldségekkel, mert megsavanyodik a nedvesség és a hő hatására a kenyerünk.

Tudtad hogy…? – avagy a nagymama praktikái

● A frissen sült húsokat le kell locsolni forró zsírral, és így betenni a hűtőbe. A rádermedő zsírréteg nem engedi a tárolás során, hogy a levegőből mindenféle mikroorganizmusok támadják meg.
● Tartsd a tojást a csúcsos felével lefelé, így hosszabban friss marad.
● Tárolás előtt ne mosd meg a tojást, mert akkor 2-3 napon belül fel kell használni, szemben a 2-3 héttel.
● A félbevágott citromot vágott felületével lefelé tedd egy ecettel meglocsolt tálkába, így nem penészedik meg egyhamar.
● A félbevágott hagyma vágott részét hintsd be sóval, tovább friss marad tőle.
● A maradék sült húst csak teljes kihűlés után fedd le, mert másképp megsavanyodik a hűtőben.
● Alumíniumedényben nem szabad savanyú ételt, italt tárolni.
● A hámozott spárgát tekerd nedves kendőbe, hogy sokáig friss maradjon.
● Konzerveket ne tárolj saját fémdobozukban, miután már felnyitottad őket, inkább töltsd át műanyagba vagy üvegbe a tartalmukat, mielőtt hűtőbe teszed.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top