Rizsfagylalt-torta eperrel
Hozzávalók 18-20 cm átmérőjű tortához:
- 2 dl tej
- 4 dl habtejszín
- só
- 10 dkg kerek szemű rizs
- fél citrom reszelt héja
- 1,5 dl cukrozott sűrített tej
- 12 dkg keksz
- 5 dkg vaj
- 25 dkg eper
A tejet, a tejszínt és 1 teáskanál sót felforralunk. Beleöntjük a rizst, és közepes lángon néha megkeverve teljesen puhára főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a citrom reszelt héját és a sűrített tejet. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, végül fagylaltgépbe öntve krémesre fagyasztjuk. Közben a kekszet mozsárban összetörjük, hozzákeverjük az olvasztott vajat és csipet sót. Egy tortagyűrűt tányérra teszünk, ebbe nyomkodjuk 3-5 mm vastagon a morzsát. Rákenjük a fagylaltot, lefedjük, a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt hagyjuk 10 percig kiengedni, majd az eperrel díszítjük.
Kekszes túrófagylalt
Hozzávalók:
- 8-10 dkg zabpelyhes keksz
- 3 dl tej
- 3+2 dl habtejszín
- 3 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikapart magja
- 50 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 2 teáskanál citromlé
A kekszeket durvára törjük, félretesszük. A tejet és a 3 dl tejszínt felforraljuk, a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd nagyon lassan hozzákeverjük a meleg tejet, tejszínt. Az egészet visszaöntjük a lábosba, hozzákeverjük a vaníliakivonatot/a kikapart magokat, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Akkor jó, ha a fakanalat bevonja. Szoba-hőmérsékletűre hűtjük. A 2 dl hideg tejszínből robotgéppel közepesen kemény habot verünk. A túrót szitán áttörjük, belereszeljük a citrom héját, elkeverjük a citromlével, lazán összeforgatjuk a tejszínhabbal. A túrós masszát elkeverjük a vaníliás krémmel és az összetört keksszel. Az egészet hűtőszekrényben lehűtjük, majd fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk. Fogyasztásig mélyhűtőben tároljuk. Gép nélkül is elkészíthető: a kész masszát egy lapos edénybe töltjük, majd félóránként néhányszor botmixerrel átkeverjük, hogy megfelelő állagú legyen.
Meggyes-citromos pisztáciaalagút
Hozzávalók:
A meggysorbet-hoz:
- 18 dkg cukor
- fél citrom frissen facsart leve
- 3,5 dl víz
- 50 dkg magozott meggy
- 2 evőkanál meggylikőr vagy -pálinka (elhagyható)
A citromfagylalthoz:
- 2 nagyobb kezeletlen héjú citrom
- 10 dkg cukor
- 1,25 dl frissen facsart citromlé
- 5 dl 10-12% zsírtartalmú főzőtejszín
- csipet só
A pisztáciafagylalthoz:
- 18,5 dkg hántolt, sózatlan pisztácia
- 2,5 dl tej
- 5 dl főzőtejszín
- 15 dkg cukor
- csipet só
- 5 tojássárgája
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
A meggysorbet-hoz a cukorból, citromléből és vízből szirupot főzünk, összeforraljuk, hagyjuk, hogy levét kissé elfője. A gyümölcsöt megmossuk, és a sziruphoz adjuk. 5-7 percig főzzük, amíg a gyümölcs összeesik, majd kis lyukú szűrőn átpasszírozzuk. Hozzákeverjük a likőrt (el is hagyhatjuk, ha gyerekek is kapnak a fagyiból), majd fagylaltgépbe öntve krémesre fagyasztjuk. A desszert összeállításáig mélyhűtőbe tesszük.
A citromfagylalthoz a citromok héját finoman lereszeljük, összekeverjük a cukorral, majd késes robotgépben finomra daráljuk. Beleöntjük a citromlét, és addig járatjuk a gépet, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hozzákeverjük a tejszínt és a sót. Legalább egy órán át hűtjük, majd fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk. A desszert összeállításáig mélyhűtőbe tesszük.
A pisztáciát száraz serpenyőben megpirítjuk, konyharuhába tesszük, a héját ledörzsöljük. Aprítógépben finomra aprítjuk. A tejet a tejszín felével, a cukorral és a sóval felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük az aprított pisztáciát. Lefedjük, egy órán át pihentetjük. A maradék tejszínt nagy tálba tesszük, a tetejére egy szűrőt helyezünk, félretesszük. A pisztáciás tejet leszűrjük, a pisztáciát kinyomkodjuk, néhány evőkanálnyit félreteszünk belőle. A leszűrt tejet felmelegítjük, folyamatosan kevergetve a tojássárgájákhoz keverjük. Az egészet visszaöntjük a lábosba, és közepes láng felett sűrűre főzzük. Akkor jó, ha a kanál hátoldalát bevonja. A sűrű krémet az előre odakészített szűrőn keresztül a tejszínhez öntjük, alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a citromlét, majd jeges vízfürdőben addig kevergetjük, amíg szinte teljesen kihűl, majd visszakeverjük bele a félretett pisztáciát. 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk.
A desszert összeállításához elővesszük a fagylaltokat, és hagyjuk, hogy formázható állagúra engedjenek fel. Egy őzgerincformát kibélelünk fóliával úgy, hogy a széleken bőven túllógjon. A háromféle fagylaltot egymásra rétegezzük, betakarjuk a lelógó fóliával, majd a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztáskor pár másodpercre forró vízbe mártjuk a formát, és tálra borítjuk a fagylaltot. Levesszük róla a fóliát, szeleteljük.
A receptek a Nők Lapja Café júniusi számában jelentek meg, fizess elő rá te is!