Limonádék – végre itt a nyár!
Minden limonádé alapja:
Cukorszirup
- 1 l víz
- Fél kg cukor (lehet kristály- vagy barna nádcukor, de akár alternatív édesítőszer, pl. xilit vagy méz is)*
*Ha fontos, hogy ne színezze el pl. a koktélt, akkor mindenképpen kristálycukrot vagy xilitet használjunk.
A cukrot a vízzel felforraljuk, 1 percig lobogva főzzük.
2. lépés
Aromatizálás:
Zöld fűszerrel:
A kész cukorszirupot aromatizálhatjuk mentával, citromfűvel, de izgalmas lehet a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű, a bazsalikom is.
Virággal:
Ha bodzavirágot teszünk bele, lényegében bodzaszörpöt készítünk. De tehetünk bele levendulát vagy rózsaszirmot, ibolyát is.
Gyümölccsel (=szörp):
Szörpöt legegyszerűbben úgy készíthetünk, ha a kész cukorsziruppal összeturmixoljuk a friss gyümölcsöt. Érdemes kis mennyiségben készíteni, hogy ne erjedjen meg, viszont így szuper friss ízek lesznek, és a vitamintartalma sem purcan ki teljesen, mint a hosszú főzésnél.
Eper, málna, cseresznye, meggy, barackok – ahogy a szezonok jönnek egymás után, úgy használhatjuk a gyümölcsöket.
Kombinációk:
Bodza–bazsalikom, meggy–menta, levendula–barack.
Citrusok:
A cukorszirup a kellemes savanykás ízét a hozzáadott citruslétől nyeri el. Ez lehet citrom-, lime- vagy narancslé, de ezek kombinációja is.
Cooler
Leturmixolt gyümölcsöt formában kifagyaszthatunk, és ezzel is feldobhatjuk a limonádénkat, vagy készíthetünk gyümölcsökkel jégkockát is!
Limonádé mentával és levendulával
Hozzávalók:
- fél kg cukor
- 1 l víz
- 20-25 mentalevél
- 2 citrom leve
- 3 ág levendula
A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a menta-, a citromfűleveleket és a levendulát. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben érleljük 1 napot. A mentát és citromfüvet leszűrjük róla, a levendula maradhat az üvegben további aromatizálás céljából. A citromok levét belefacsarjuk. Szódával, jégkockával kínáljuk.
Epres-rebarbarás limonádé mentával
Hozzávalók:
- fél kg cukor
- 1 l víz
- 25 dkg eper
- 10 dkg rebarbara
- 1 citrom leve
- 3 ág menta
A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a negyedbe vágott epreket, a rebarbarát és a citrom levét. Össze is turmixolhatjuk, akkor színes lesz, de hagyhatjuk benne ázni is. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben érleljük 1 napot. Szódával, jégkockával kínáljuk.
Cooler:
Epres pálcika:
- hosszúkás jégkockatartó
- 20 dkg eper
- 4 ek víz
Az epret a vízzel leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk. Az átpasszírozott pürét a jégkockatartóba töltjük és kifagyasztjuk.
Málnás szívecske:
- 30 szem málna
- víz
- szívecskés (vagy bármilyen más érdekes alakú) jégkockatartó
A málnákat egyesével, ha nagyon picik, kettesével elosztjuk a jégkockatartó mélyedéseiben, és vízzel felöntjük. Ügyesen betesszük a fagyasztóba és kifagyasztjuk.