Grill

David Rocco receptjei: nyári tészták

A sármos olasz séf gyors nyári tésztákat mutat, három elképesztően finom fogás receptje következik.

SPAGHETTI AL LIMONE – CITROMOS SPAGETTI

David Rocco receptjei: nyári tészták

 
Hozzávalók:

  • 500 g spagetti
  • 1 gerezd fokhagyma bedörzsöléshez
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 5 evőkanál (75 ml) extra szűz olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • 1 pohár (235 ml) finomra reszelt parmezán, plusz még egy kicsi a szóráshoz
  • egy csokor sima levelű metélőpetrezselyem aprítva
  • 1 citrom frissen reszelt héja 

Öntsük a spagettit forrásban lévő sós vízbe, és azonnal keverjük el, hogy ne tapadjon le.

Vágjuk a fokhagymagerezdet félbe, a vágott felével dörzsöljük be egy nagy tál belsejét, így a nyers fokhagyma íze fogja borítani a tál belsejét. A maradék fokhagymát dobjuk ki. A frissen facsart citromlébe keverés mellett kis mennyiségekben csepegtessük bele az extra szűz olívaolajat. Alaposan keverjük össze, amíg a hozzávalók teljesen egységes keveréket nem alkotnak. Keverjük el benne a parmezánt.

Amikor a spagetti eléri az al dente állagot, szűrjük le, és öntsük bele a tálba, majd jól keverjük el. Szórjuk meg parmezánnal, petrezselyemmel és citromhéjjal. Tálaljuk azonnal.

4 adag készül belőle.

PASTA ALLA NORMA – PADLIZSÁNOS TÉSZTA  

David Rocco receptjei: nyári tészták

Hozzávalók:

  • 450 g penne rigate tészta
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj (60 ml), olaj a padlizsán sütéséhez
  • fél fej vöröshagyma összeaprítva
  • 400 g-os egész hámozottparadicsom-konzerv
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 1 közepes méretű padlizsán kockára vágva
  • friss bazsalikomlevelek apróra tépve
  • frissen reszelt ricotta a tészta megszórásához

A tésztát főzzük ki forró sós vízben, közben időnként kevergessük, hogy ne tapadjon össze. Amíg a tészta fő, készítsük el a mártást.

Forrósítsunk fel 4 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, pároljuk üvegesre a hagymát, majd öntsük hozzá a paradicsomkonzervet és a levet is. Egy fakanállal nyomkodjuk szét a paradicsomokat kisebb darabokra. Sózzuk, borsozzuk, és főzzük néhány percig, amíg a mártás nem sűrűsödik be egy kicsit.

Egy másik serpenyőben kevés olajon süssük aranybarnára a padlizsánt, majd tegyük papírtörlőre, hogy az felszívja az olajat.

Szűrjük le a tésztát körülbelül 2 perccel az al dente állag elérése előtt, és öntsük bele a mártásos serpenyőbe. Főzzük készre a tésztát a mártásban, majd adjuk hozzá a megsütött padlizsánt, a bazsalikomot, és szórjuk meg ricottával. Egyenletesen keverjük el a serpenyőben a tésztát a mártással. Figyeljünk oda, hogy ne főzzük szét a tésztát. Szedjük tányérokra, szórjuk meg ricottával, és azonnal tálaljuk.

4 adag készül belőle.

PIZZA PASTA – TÉSZTAPIZZA

David Rocco receptjei: nyári tészták

 
Hozzávalók:

  • 300 g maradék spagetti
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj (45 ml)
  • frissen reszelt Grana Padano sajt
  • só az ízesítéshez

Egy edényben verjük fel a tojásokat a frissen reszelt Grana Padano sajttal, majd adjuk hozzá a megmaradt spagettit. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a spagettit teljesen befedi-e a tojás. Adjunk hozzá 1-2 csipet sót, de vegyük figyelembe, hogy a maradék spagetti már egyszer meg volt sózva.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy serpenyőben. Az olaj hőmérsékletét ellenőrizzük le úgy, hogy beledobunk egy darab spagettit. Ha azonnal sisteregni kezd, ahogy beleér, az olaj elég forró.  

Öntsük bele a spagettis keveréket a serpenyőbe, és lapítsuk ki, mint egy palacsintát. 2 percig süssük nagy lángon, amíg aranybarna nem lesz.  

Fontos, hogy az összes olajat leöntsük a serpenyőből, mielőtt kiborítjuk a tésztát. A tészta megfordításához fedjük be a serpenyőt egy nála nagyobb tányérral, és tartsuk lefedve. Fordítsuk meg együtt a serpenyőt és a tányért, hogy a tészta átkerüljön a tányérra, majd csúsztassuk vissza a sületlen felével lefelé a serpenyőbe és süssük további 2 percig, amíg az a fele is aranybarna lesz.

Szedjük ki a tésztapizzát a serpenyőből és tegyük egy tányérra, amibe papírtörlőt tettünk. Fogyaszthatjuk hidegen vagy melegen is.

4 adag készül belőle.

Édes élet a TV Paprikán David Roccóval

David Rocco Május 16-tól minden hétköznap 16:30-tól

Csatlakozzon David Roccóhoz, aki körbebiciklizi, -motorozza és -kocsikázza Firenze utcáit, és ihletet merít a mosolygó arcokból és az ezernyi friss hozzávalóból! A TV Paprika legújabb, kanadai ismeretterjesztő filmsorozata, az Édes élet David Roccóval május 16-tól minden hétköznap 16:30-tól látható a csatornán.

Firenzébe látogatva az embert akaratlanul is magával ragadja a város gazdag ízvilága, fantasztikus konyhaművészete és építészeti csodái. Mint a reneszánsz szülőhelye, a város mindenkire inspiráló hatással van, főleg ha ételről esik szó. A kanadai születésű olasz séfnek Firenze olyan, mint egy játszótér, ahol belevetheti magát az olasz ételek és barátok nyújtotta édes életbe. Az édesanyjától tanult vagy utazásai során megismert tradicionális olasz ételeket Rocco gyorsan és cseppet sem hagyományosan készíti el, ezzel adva nekik új és modern aromát.

Az Édes élet David Roccóval nemcsak az ételek elkészítéséről szól, hanem az olasz tájakról, piacokról, családi vacsorákról vagy éppen születésnapokról, egyszóval az olasz kultúráról. David minden nézőt könnyedén elbűvöl mosolyával, közvetlen, könnyed stílusával és azzal az egyszerűséggel, ahogy a főzés rejtelmeibe beavatja az érdeklődőket. Az összes epizód az ételkészítésen kívül egy-egy kis történetet mesél el, amelynek főszereplője David és csinos felesége, Nina, nem ritkán három gyermekük is, Emma, Giorgia és Dante. A mellékszereplők pedig olyan emberek, mint például az alapanyagot szolgáltató borászok, hentesek, sajtkereskedők, zöldségesek, vagy éppen Davidék barátai, rokonai.

A kanadai színész és producer David Rocco Torontóban született, itt ismerkedett meg először az olasz konyha ízeivel. Az országos hírnevet az Édes élet David Roccóval (David Rocco’s Dolce Vita) hozta neki, ezt a műsort több mint 150 országban sugározták. Ezt követően számos más műsorba kezdett, közülük az egyik a gasztronómiai és utazással kapcsolatos témakörök egyvelegéből létrehozott Avventura: Journey in Italian Cuisine volt. David Rocco szabadidejében sem lustálkodik, már három könyvet publikált.

„I’m not a chef, I’m Italian.”
(Nem vagyok séf, olasz vagyok.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top