Bögrés túrós eper
Hozzávalók:
- 1 banán
- 1 evőkanál citromlé
- 1 csésze eper
- 1/4 csésze méz
- 1/4 csésze pirított dió, apróra vágva
- 2 csésze túró
Elkészítése:
A feldarabolt banánt elkeverem a citromlével, majd egy pohárban összekeverem az elnegyedelt eperrel, mézzel és a pirított dióval. A végén az egészet beleforgatom a két bögrényi túróba.
Avokádósaláta
Hozzávalók:
- 2 db avokádó
- 1 fél citrom leve
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 5 gerezd fokhagyma
- 25 dkg feta sajt
- 25 dkg paradicsom
- 4 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
Az avokádót megpucolom, felkockázom és meglocsolom a citromlével. A feta sajtot kockákra vágom, a fokhagymát átpréselem, a paradicsomokat negyedekre vágom. Az egészet egy tálban sózom, borsozom, meglocsolom olívaolajjal és összekeverem. Tálaláskor még megszórom friss petrezselyemmel a látvány, az illat és az ízhatás kedvéért.
Bazsalikomos citromleves
Hozzávalók:
- 2 közepes citrom
- 2 dkg cukor
- 2 dl víz
- 2 g friss bazsalikom
- kevés fahéj
- 40 g főzőtejszín
Elkészítése:
A citromok kifacsarása után még a héjukat is belereszelem a lébe, majd a vízzel és a cukorral felfőzöm. Forrás után a tejszínt hozzáöntöm és csomómentesre keverem. A tűzről levéve hozzáteszem az apróra vágott bazsalikomot és a fahéjat, majd hűvösre teszem. Langyosan és hidegen is üdítő étel.
Lecsós csirkemell
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemellfilé
- 5 paprika
- 3 paradicsom
- só, bors, őrölt fűszerkömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
Elkészítése:
A hagymát apróra vágom, a paprikákat kicsumázom, felkarikázom, a paradicsomot cikkekre vágom. A csirkemellet vékony szeletekre vágom, sózom, borsozom. Kis olajon megpirítom a hagymát, majd a csirkemellszeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítom rajta. Ha mindkét oldaluk jól megpirult, akkor leveszem a hagymáról és félreteszem a húst. A fokhagymát és a paprikát hozzáadom a hagymához és kicsit lepirítom, ehhez rakom a paradicsomot, az egészet egy kis löttyintésnyi vízzel felöntöm. Sót, borsot és egy fél kiskanálnyi őrölt köményt teszek hozzá. Amikor már jól levet eresztett a paradicsom és a paprika, ráteszem a hússzeleteket a lecsóra, és egy negyedórát fedő alatt még párolom az egészet.
Könnyed piros habos
Hozzávalók:
- 1 nagy pohár tejföl
- 4 dl tejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 30 dkg babapiskóta
- fél kiló piros gyümölcs: meggy, cseresznye, ribizli, eper, málna, bármi
Elkészítése:
Elkeverem a tejfölt, tejszínt, porcukrot. Egy jénai aljára teszek a tejfölös keverékből vékonyan, erre egy sor babapiskóta következik, amit újra megkenek a tejföllel. Ráhalmozok egy réteg gyümölcsöt, újra tejfölös keverék, újra babapiskóta, amíg a készlet tart. A lényege, hogy mindig legyen a babapiskóta alatt és fölött is tejföl, illetve hogy a rétegezést gyümölccsel fejezzük be. Minimum 4 órára hűtőbe teszem, hogy jó szottyosra szívja magát a babapiskóta. A teljesen kezdő háziasszonyoknak is biztos siker, üdítő, nyári édesség.