Bőrén sült csirkemell parajos újburgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 fél bőrös csirkemell
- só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál vaj
- 3 szál friss kakukkfű
- 60 dkg újburgonya
- 2 szál friss rozmaring
- 20 dkg parajlevél
A csirkemelleket 6%-os sóoldatba tesszük (1 liter vízhez 6 dkg só) kb. 1 órára, majd lecsöpögtetjük. A felforrósított olívaolajon a bőrös felével lefelé elkezdjük pirítani, amikor a bőre már szép színt kapott, megfordítjuk. 1 evőkanál vajat, 1 gerezd aprított fokhagymát és kakukkfüvet adunk hozzá, majd 160 fokos sütőbe tesszük, és 10-12 percig sütjük. Közben az újburgonyát megsikáljuk, majd lábasba tesszük, és felengedjük annyi vízzel, hogy félig ellepje. Hozzáadjuk a maradék 2 evőkanál vajat, sót és a rozmaringot, és addig pároljuk, míg a víz elpárolog, és a burgonya elkezd pirulni. Amikor a burgonya megpuhult és szép színe van, hozzáadjuk a megmosott, megtisztított parajleveleket és a másik gerezd aprított fokhagymát, sózzuk. A csirkemellet a parajos burgonyára tálaljuk.
Kolbászos-zöldséges újburgonyaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 szem kicsi újburgonya
- 3 szál sárgarépa
- 1 evőkanál mangalicazsír
- fél szál póréhagyma
- 15 dkg parasztkolbász
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 darab babérlevél
- 2 szál friss rozmaring
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 10 dkg zöldborsó
- 3 dl tejföl
- só
Az újburgonyát megsikáljuk, a megtisztított sárgarépát apró kockára vágjuk. Felhevítjük a mangalicazsírt, amibe beletesszük a finomra vágott póréhagymát, és addig pirítjuk, míg kicsit elkezd fehéredni, majd rádobjuk a sárgarépát, az újburgonyát, a karikára vágott kolbászt.
A finomra vágott fokhagymával, a babérlevéllel, a vágott rozmaringgal és sóval ízesítjük, megszórjuk a pirospaprikával, és felengedjük zöldségalaplével vagy vízzel.
Amikor a burgonya már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót. Tálalás előtt a tejfölt elkeverjük néhány kanálnyi meleg levessel, és a levesbe borítjuk. Összemelegítjük, majd tálaljuk.
Vörösboros-kucsmagombás marharagu újburgonyás sült cukkinivel
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg marhalábszár
- 2 szál sárgarépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 szál póréhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál mangalicazsír
- só, fehér bors
- 3 darab babérlevél
- 2-2 szál friss kakukkfű és rozmaring
- 1 liter száraz vörösbor
- 10 dkg zöldborsó
- 10 dkg kucsmagomba
A körethez: - 2 kisebb cukkini
- 12 dkg natúr krémsajt
- 6 darab újburgonya
- 2 dl tejföl
- 1 tojássárgája
A raguhoz a marhalábszárat kockára vágjuk. A megtisztított sárgarépát, zellert, póréhagymát szintén felkockázzuk. A húst a mangalicazsíron és a vajon megpirítjuk, sóval, fehér borssal ízesítjük. Kivesszük a lábasból, ugyanebbe a zsiradékba helyezzük a zellert és a sárgarépát, amikor már kezd barnulni, hozzáadjuk a póréhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a vágott rozmaringot, majd az egészet felengedjük a vörösborral. Egyet forralunk rajta, majd visszahelyezzük a húst, és felengedjük zöldségalaplével vagy vízzel, és fedő alatt készre pároljuk. Az elpárolgott folyadékot folyamatosan pótoljuk. A főzés utolsó 5 percében hozzáadjuk a zöldborsót és a kucsmagombát, ha szükséges, sózzuk.
Közben a cukkinit hosszában és keresztben is félbevágjuk, sóval, borssal ízesítjük, megkenjük a krémsajttal, és rátesszük a főtt, felkarikázott újburgonyát. A tejfölbe keverjük a tojássárgáját, a burgonya tetejére kenjük, majd 180 °C-os sütőben 6-8 percig sütjük. Ezzel tálaljuk a marharagut.