nlc.hu
Hurrá nyaralunk
10 dolog, amit érdemes tudni az első londoni buszozás előtt

10 dolog, amit érdemes tudni az első londoni buszozás előtt

Buszok leintése, több leágazású metróvonalak vagy óriási távolságok. Fontos apróságok, amikkel csak a helyszínen szembesültem első londoni utamon. Íme 10 érdekesség, hogy téged ne érjenek kellemetlen meglepetések.
10 dolog, amit érdemes tudni az első londoni buszozás előtt

Intsd le a buszt!

Londonban két fajta megálló van: az egyikben mindig megáll a busz, a “request stop”-ban azonban le kell inteni. Ha ezt nem tudod, úgy járhatsz, mint én, amikor hosszú várakozás után elhúzott mellettem a busz, én meg csak álltam, hogy mi rosszat tettem.

Az emeleten utazva

Szédítő érzés emeletes buszon utazni, haladás közben enyhén ringatózik a padló. Kétségtelen előnye azonban, hogy az ablakból az angol otthonokba, hétköznapi életbe is bepillanthattam. A britek bármennyire is prűdnek tűnnek, többnyire ódzkodnak a függöny vagy a redőny használatától.

Hegyre fel – hegyről le

Mikor dimbes-dombossá változik az út, a menetidő is megugrik, ugyanis az emeletes buszok csak nagy kínlódás árán érnek fel az emelkedőkre. Ne lepődj meg, ha közben lehagynak a bringások. Addig is: keep calm!

10 dolog, amit érdemes tudni az első londoni buszozás előtt

Metrózz okosan!

Londonnak 11 metróvonala van; a nehezítés, hogy több leágazása is lehet egyetlen vonalnak. Ezért mindig gondosan elolvastam a peronra érkező kocsi tábláját, nehogy London másik végében kössek ki.

Tájékoztatás felső fokon

Az angol alaposságot példázza, hogy minden megállóban és a metrókocsikon is kivetítőkön és hangosbemondóban közlik a menetrendet, de néha a peronon is állnak dolgozók, akik zengő hangon jelentik be ugyanazokat az információkat. Így szinte lehetetlen eltévedni.

Good Service

A metrómegállók közelében folyamatosan tájékoztatnak késésekről, fennakadásokról, mivel igen gyakoriak. És ha minden rendben van, vidám tájékoztatást hallani a bemondóban: “Minden vonalon rendesen járnak a szerelvények.”

10 dolog, amit érdemes tudni az első londoni buszozás előtt

Lehet bliccelni?

NEM! A metrónál vastag, magas kapuk állnak, amin érvénytelen jeggyel nem lehet átjutni, a buszon pedig a sofőr mellett kell lyukasztani. Várom a tippeket!

Big London

London óriási, háromszor nagyobb Budapestnél. A térképet nézve nem gondoltam, hogy a távolabbi metrómegállóból majd fél órát kell sétálnom a célomig.

Gyalogolhatsz a pirosban

Meglepő volt számomra, hogy a britek mennyire nem törődnek a lámpákkal és zebrákkal. Ott kelnek át, ahol és amikor akarnak. Egyébként érdemes megszegni a szabályokat, mert nem ritka, hogy mindenki egyszerre kap pirosat.
10 dolog, amit érdemes tudni az első londoni buszozás előtt

Please, mind the gap!

A szállóigévé vált mondat jelentését sokáig nem értettem. Hol a rés, amire figyelnem kellene? Majd észrevettem a metrószerelvény és a peron közti lyukat, ami körülbelül akkora, mint nálunk bármelyik metrónál. Szóval erre kell vigyázni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top