Hurrá nyaralunk

Balatoni körkép: mibe fáj egy családi nyaralás?

A hazai rokonság mindig megjegyzi, hogy ott bezzeg milyen meleg van, és ha mi is ott lennénk, mennyivel jobb lenne nekünk, hisz otthon vannak strandok, na meg a Balaton. Na persze! De kinek is? A magyar átlagos családoknak? Nem hinném. Gondoltam, hogy tartok egy kis kutatást az interneten, mert kíváncsi voltam, hogy ha otthon élnénk, lenne-e esélyünk eljutni a Balaton-partra egy hétre nyaralni – írja Angliában élő bloggerünk. Megmutatjuk, mire jutott, de nem árt, ha mindenki magának térképezi fel a lehetőségeket.

Kutatásom több lehetőség felé is kiterjedt. Azt gondoltam, a sátras, kempinges a legolcsóbb megoldás, és ráadásul izgalmakkal, kalandokkal teli. Amíg nem volt család, sokszor mentünk a barátnőmmel az országba ide-oda stoppal, esetleg vonattal. Jó móka volt és nagyon olcsó. Vadkempingeztünk, sokszor sátor nélkül, parkokban egy pokróccal meg hálózsákkal. Pár száz forintból megvolt egy hétvége. Hasonlóan voltunk a horvát tengerparton is. De ha az embernek egyszer gyereke lesz, akkor sok minden mellett ez is megváltozik. Nem biztonságos, nem kényelmes és a cucc is sok. Így a stoppal való közlekedés kiesett a listáról. 

Ha nem tud kocsit fenntartani a család, mert manapság már az is luxusnak számít, főként a benzinárak miatt, akkor marad a busz vagy a vonat. A kettő közül a vonatot jobban kedvelem. Kicsit olcsóbb, gyorsabb, és kis gyerekekkel mindenképpen kényelmesebb.

Nos tételezzük fel, hogy Budapest környékén laknánk, mert abból a térségből származunk. Így valamivel olcsóbb lenne az útiköltség. De ha az eredeti példánál maradnánk, és Debrecen mellett laknánk, na az már igazán húzós lenne. Árban is, de időben is.

Minden adatot 2 felnőttre és 2 öt év alatti gyermekre néztem.

Legyen az úti cél Siófok.

Budapestről a két teljes árú vonatjegy átlagosan 5000 Ft-ba kerül, plusz amíg eljutunk Pestre a vasútállomásra, az kb. 3000 Ft 2 főre. Ezeket hazafelé is ki kell fizetni, így a kezdő tőke 16 ezer forint, mint úti költség.

Balatoni körkép: mibe fáj egy családi nyaralás?

Szállás, az egyik lehetőség az apartman. Ebből is többet megnéztem és átlagoltam. Egy ház 4 főre 1 éjszakára kb. 20 ezer forint. Pár 100 méterre a parttól. Viszont teljesen önellátó. Ez 1 hétre 120 ezer forint négyünkre. Ez tűnt számomra a legszimpatikusabb megoldásnak. Magunk ura vagyunk, nem zavar minket senki, és az én izgő-mozgó gyerkőceim se akasztanak ki senkit. Nem vagyunk reggeli- és vacsoraidőhöz kötve.

Akkor számoljunk tovább! 1 hétre meg kell venni az apartman környékén a főznivalót, ami biztosan valamivel drágább, mint a nagy áruház, ahol amúgy vásárolni szoktunk. Kb. 60 ezret biztos lehet számolni a főzésre még úgy is, hogy biztosan nem akarunk a nyaralás alatt minden nap főzni. De azért csak veszünk néha desszertet, vagy gyümölcsöt meg üdítőket is.

Majd kell extra költőpénz is a gyerekek mellé, de még biztos mi is megkívánunk ezt-azt napközben a parton. Lángos, kukorica, fagyi stb. Ezenkívül csónakázás vagy vízibicikli, esetleg valami fakultatív program, ha esik az eső, hajókázás vagy városnézés stb. Azt gondolom, hogy minimum 100 ezer forint pluszpénz mindenképp szükségeltetik, mert sose lehet tudni, hogy nem kerülünk-e valahol bajba. És például a taxi se olcsó.

Lássuk a végeredmény a költségekből:

– Úti költség oda-vissza: 16 ezer forint

– Szállás: 120 ezer forint

– Étkezés: 60 ezer forint

– Extra költőpénz: 100 ezer forint

– Egyéb kellékek (fürdőruha, naptej, napernyő, játékok, kalapok stb.) 50 ezer forint

Az annyi, mint 346 ezer forint.

És a kempinges vagy a szállodás megoldás mennyire jött ki? Válasz a Vegyes csalamádé blogon.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top