A toszkán San Gimignano főterén található a Gelateria Dondoli nevű fagylaltozó, ahol Sergio mester a világ legfinomabb fagylaltjait főzi. A pici helyiségben nagy a forgalom, többen is megpróbálják a sort megkerülni. Mi kivárjuk, addig legalább van időnk kiszótározni, megfejteni az olasz elnevezéseket.
Kérünk egy gombóc pisztáciát és fahéjat, egy a másik tölcsérbe csokoládét, kókuszt és citromot. Nem olyan apró gombóckákat kapunk, amiket alig találunk a tölcsér alján, itt úgy megrakják a kanállal a tölcsért, hogy a napsütésben nem győzzük minden oldalról lenyalni, nehogy lecsöppenjen. A fahéj érzéki, a pisztáciában a magok ropognak a fogunk alatt. A csokoládé selymes, a kókusz a trópusokat idézi, a citrom hűsítő. Sok helyen ettünk finomabbnál finomabb fagylaltot, de ez az élmény leírhatatlan. Ezért a fagylaltért érdemes egészen Toscanáig utazni.
Hogy milyen fagylaltok közül választhattak volna még? Tudd meg a BetonLiget blogról!